Excursie de o zi in Banatul Montan

Plecari in 30.10.2021

 
Transport
Perioada 30.10.2021
Tarif
de la
 
2829
persoana

 Excursie in Banatul Montan

 Plecari 30.10.2021

 

  Plecare din Timisoara de la AMG la ora 7.00 spre  Oravita.

 In Oravita vizitam cea mai veche farmacie montainistica din Romania ce dateaza din anul 1763, actualmente  Farmacia muzeu Knoblauch si muzeul monetariei imperiale

 Plecam spre gara, cunoscută și drept Gara Oravița Română, este un monument istoric aflat pe teritoriul orașului Oravița. Este prima gară din România. Construcția gării a fost finalizată în anul 1847. La ora 11.00   ne vom imbarca in  tren spre Anina. Traseul lung de 33 de km, este unul dintre cele mai impresionante din Romania fiind denumit Semeringul Banatean.

 Din Anina, grupul va fi preluat de autocar si va pleca in directia Bozovici, pe traseu vom putea observa Cheile Minis, Izbucul si Cascada Bigar.

 Plecare spre  Ansamblul de mori din Eftimie Murgu (sau Complexul molinologic de la Rudăria) este un ansamblu de monumente   aflat pe teritoriul satului Eftimie Murgu, comuna Eftimie Murgu, fosta localitate Rudăria, așezată pe malul pârâului Rudăria, un afluent al Nerei. Este cel mai mare complex molinologic din sud-estul Europei. Pe Valea Rudăriei, în anul 1722 au existat opt mori, iar din 1874 până în 1910 au existat 51 de mori. Inundațiile din acea primăvară au luat 28 dintre ele. Localnicii le-au refăcut pe unele, iar pe altele le-au abandonat. Toate morile au fost protejate de câte o stâncă masivă și sunt  funcționale. La una, pentru a redirecționa apa, oamenii au săpat cu dalta și ciocanul un tunel prin munte, înalt de doi metri, lat de un metru și jumătate și lung de aproape 30 de metri. La început, roțile morilor au fost din lemn, apoi, în anii 1980, din metal. Practic, acestea sunt acționate de forța apei. Lagărul care susține mișcarea de rotație este din cremene albă. În 24 de ore, o moară a măcinat o cantitate de 130 de kilograme de făină. După revoluția din 1989 morile de la Rudăria au fost lăsate în paragină. Acum mai sunt doar 22, dintre care 13 în comună și nouă, în apropiere. Ele au fost introduse în patrimoniul național și se află sub atenta supraveghere a Muzeului „Astra" din Sibiu. Specialiștii de la Sibiu au reușit printr-o finanțare europeană să recondiționeze morile în perioada septembrie 2000 – februarie 2001, acestea constituind cel mai mare complex molinologic din sud-estul Europei. Finanțarea proiectului a fost asigurată prin EUROART – fondul cultural european pentru România finanțat de Uniunea Europeană.

 Seara sosire la Timisoara.

 

 Tarif 140 lei/pers

 

 Tariful include:

 ·         transport cu autocar

 ·         biletul de tren Oravita-Anina

 ·        ghid insotitor

 

 Tariful nu include:

 -masa de pranz

 -alte cheltuieli personale

 

 Tariful este valabil pentru grup de minim 35  de persoane.

 În cazul în care vor fi mai puţini participanţi tariful se recalculeaza sau se reprogrameaza excursia.

 

Rezerva un loc

You must agree to the conditions for processing your personal data.