Cetati si biserici fortificate din Transilvania !

Plecare din Timisoara 30.10-31.10.2021

3
 
Transport
Perioada 30.10-31.10.2021
Tarif
de la
 
7487
persoana/loc in camera dubla/tripla

 

Cetati si  biserici fortificate din Transilvania !

Perioada 

30.10-31.10.2021/2 zile/1 noapte

Ziua 1

 

Plecare la ora 7.00 de la AMG pe traseul Timisoara-Sebes -Medias

Prima oprire o facem la Cetatea Calnic - Kelling în germană – este situată la numai trei kilometri de autostrada dintre Sebeş şi Sibiu, în mijlocul unui sat amplasat fermecător în Podişul Secaşelor. Micuţa cetate cu ziduri circulare este o oază de verdeaţă, curată şi îngrijită, într-un sat care a cunoscut şi vremuri (mult) mai bune.

Construită iniţial la mijlocul anilor 1200 ca reşedinţă pentru greavul sas Chyl de Kelling, cel care a dat şi numele satului, cetatea din Câlnic a fost concepută cu un turn-donjon masiv, folosit ca locuinţă, înconjurat cu ziduri ce formau o incintă ovală, cu un turn spre Sud şi un turn de poartă pe latura nordică. Sistemul de apărare era întregit de un şanţ cu apă ce înconjura cetatea.

Reşedinţă nobiliară până în 1430, cetatea a fost vândută atunci ţăranilor din Câlnic, care în prima jumătate a secolului al XVI-lea au început înălţarea unei noi centuri de ziduri, au întărit turnul porţii, iar în curtea interioară au ridicat capela. Tot în curtea interioară, lipite de zid, au fost construite cămări pentru provizii. La finalizarea acestor lucrări masive de extindere şi întărire, cetatea a primit înfăţişarea de azi. Fortificaţia a fost restaurată în anii 1961-1964. În 1998, obiectivul a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Acum, aici funcţionează un centru cultural internaţional, sub patronajul Institutului de Arheologie şi Istoria Artei al Academiei Române din Cluj-Napoca şi al Asociaţiei „Ars Transsilvaniae”.

 Biserica fortificată de la Valea Viilor- sit UNESCO,  Localitatea a fost menţionată pentru prima dată în secolul XIII, odată cu colonizarea saşilor în această zonă. De-a lungul timpului români, saşi şi secui au convieţuit la Valea Viilor. Dovadă stau diversele nume pe care localitatea le-a primit de-a lungul timpului: Wurmloch, în germana medievală, care se traduce prin pădure cu şerpi, Baromlaka, în limba maghiară, tradus prin locuinţă pentru vite. Numele de Valea Viilor a fost folosit începând din secolul trecut şi atestă importanţa acestei aşezări viticole în zona Târnavei Mari. Fiind o veche așezare săsească, în secolul XIV s-a început construcția unei biserici în stil gotic care, ulterior, a fost fortificată pentru a proteja comunitatea de atacurile triburilor de mongoli. După o lungă istorie tumultoasă, în anul 1999 biserica și întregul sit rural au fost incluse în lista monumentelor UNESCO.

Urmatorul obiectiv, Biserica fortificată de la Bazna  Biserica a fost construită în secolul XV de către comunitatea să sească din localitate. Un secol mai târziu, aceasta a fost fortificată prin adăugarea unui zid de incintă şi a turnurilor de apărare. După anul 1300, Bazna a aparţinut Scaunului Mediaş ca sat liber, documentele vremii atestând acest lucru. Biserica păstrează încă, în cor, un tabernacol, cu o reprezentare a lui Iisus, care datează din 1504. De asemenea, un element mai rar întâlnit, este faptul că în turnul clopotniţă, care are rol şi de turn de poartă, se mai păstrează trei clopote din secolele XIV-XV, printre puţinele rămase din acea perioadă. Clopotele bisericilor fortificate săseşti au fost topite în timpul Primului Război Mondial, pentru fabricarea uneltelor de război. Plecare spre Medias, cazare si cina hotel 3*

 

Ziua 2

Mic dejun, la ora 8.00 tur de oras. Obiective turistice care se pot viziona in limita timpului disponibil: biserica fortificata Sf Margareta (vom participa la o auditie de orga),  Biserica Sf. Margareta este biserica evanghelică orășenească din Mediaș. Edificiul este cunoscut, printre altele, pentru turnul său înclinat. Este una dintre cele mai importante biserici din Transilvania construite în stil gotic târziu. Biserica se află sub patronajul Sf. Margareta a Ungariei, canonizată în 1276. Biserica fortificată este construită din anul 1488 în stil gotic, fiind înconjurată de un zid de apărare cu turnuri. Turnul, datorita structurii solului, s-a înclinat de-a lungul timpului. A fost construit în anul 1460 și supraînălțat cu 3 niveluri în anul 1550. În anul 1551, a atins înălțimea de 68,5 m și astfel a mai primit patru turnulețe, reliefând faptul că orașul avea pe atunci judecătorie și drept de a pronunța sentința capitală, Turnul Forkesch, sau Turnul Aurarilor, era unul dintre cele trei turnuri principale ale sistemului de fortificaţie al oraşului. Este un turn masiv, construit între anii 1494-1534, situat în sudul vechiului oraş. În partea superioară, până în anul 1880 a existat un ceas care bătea gongul la fiecare oră.

Plecare spre Timisoara cu oprire in limita timpului disponibil la cateva obiective: Biserica fortificată din Dârlos În prima jumătatea a secolului al XV-lea a fost ridicată în stil gotic o biserică-sală cu o singură navă. În interiorul şi pe faţadele corului sunt picturi care datează de la începutul secolului al XVI-lea. În pereţi sunt încastrate fragmente ale unor stele funerare romane. O gravură din secolul al XlX-lea înfăţişează biserica înconjurată de un zid de apărare. La începutul secolului al XX-lea se păstra încă o parte a incintei, cu cămări de provizii.

Biserica Armeano - Catolica din Dumbraveni se afla in piata principala a acestui oras si este monument istoric. A fost construita din banii dati de catre armenii stabiliti la sfirsitul secolului al XVII-lea in aceasta localitate.

Piatra de temelie a bisericii a fost pusa la 22 iulie 1766. Constructia ei a durat aproape 17 ani, pina in 19 iulie 1783. Interiorul bisericii dimpreuna cu numeroasele altare a fost finalizat abia in 1791. cind, la 29 iunie, biserica a fost sfintita primid hramul Sfintei Elisabeta.

La Malancrav,putem observa Conacul Apafi (se viziteaza doar exterior,functioneaza ca hotel) este una dintre clădirile remarcabile de pe Valea Târnavelor. Istoria conacului de la Mălâncrav merge cu mai bine de 600 de ani în urmă, în secolul XV când a fost construit de familia regală maghiară, Apafi. De-a lungul timpului clădirea a suferit nenumărate modificări, toate însă consemnate în documente. Aceasta fiindcă conacul a fost reşedinţa lui Michael Apafi, Domn al Transilvaniei, iar apoi reşedinţă a succesorilor acestuia şi a familiei nobiliare Bethlen.

Biserica evanghelică fortificată din Saschiz, județul Mureș, a fost construită în secolul al XIII-lea. Pe locul unde altă dată se afla o bazilică romanică, s-a ridicat în 1493 o mare biserică fortificată în onoarea regelui Ștefan I al Ungariei. Biserica masivă, construită din piatră de carieră, în stil gotic, este de tip sală, întărită cu 22 de contraforturi. Sala este foarte lată și lungă, iar corul este închis pe trei laturi. În 1496 a fost terminat corul bisericii, iar în 1525 toate lucrările au fost terminate. Un nivel de apărare a fost construit din cărămidă deasupra sălii și a corului, în mod similar fiind ridicate deasupra bolții stelate a sacristiei încă două niveluri. Biserica are trei portaluri cu ambrazuri terminate în arc frânt. Prin vestul bisericii se află două turnulețe din cărămidă prin care se face accesul în interior

Biserica fortificată de la Biertan se afla pe pe o colină, în centrul Biertanului, una dintre cele mai impunătoare şi bine fortificate cetăţi ţărăneşti din Transilvania. Un adevărat centru economic al zonei, declarat în secolul XVI şi centru al episcopatului săsesc, Biertanul devenea o ţintă râvnită de mulţi năvălitori. Era nevoie de o biserică cât mai impunătoare înconjurată de puternice ziduri de apărare. Biserica a fost construită la începutul secolului XVI sub forma unei biserici-hală în stil gotic târziu. Aceasta şi-a păstrat aspectul până în zilele noastre, iar elementele din interior sunt valori inestimabile a căror poveste merge cu secole în urmă. De cum intraţi în biserică privirea vă va fi luată de impozantul altar cu cele 28 de scene pictate, amvonul din secolul XVI, stranele realizate artistic în relief plat, covoarele anatoliene şi impresionanta uşă a sacristiei.

 

 

 

Tarif 370 lei /pers loc in camera dubla/ tripla

 

 

Tariful include 

-1 noapte de cazare hotel 3* in Medias in camera dubla sau tripla

-masa demipensiune

-auditia de orga la Biserica sf Margareta din Medias

-transport autocar

-ghid insotitor autorizat

 

Tariful nu include:

Suplimentul de single 100lei/pers

Mesele de pranz

Intrarile la obiectivele care se viziteaza (mai jos tarife aproximative) :

-Biserica Fortificata Valea Viilor, 5 lei

-Cetatea Clnic 10 lei

-Biserica Fortificata Bazna , 5 lei

-Biserica Fortificata Dumbraveni, 10 lei

-Biserica Fortificata Saschiz, 6 lei

-Biserica Fortificata Biertan, 10 lei

 

  Nota: 

*Tariful este valabil pentru grup de minim 30-35 de persoane. În cazul în care vor fi mai puţini participanţi, tariful se recalculează.

*Ghidul are voie sa modifice programul turistic fara a schimba structura acestuia.

 

Rezerva un loc

You must agree to the conditions for processing your personal data.