Plecare din Timișoara
Cetăți și biserici fortificate din Transilvania !
Perioada: 20-21.04.2024
2 zile/1 noapte
Ziua 1
Plecare la ora 07.00 de la AMG pe traseul Timisoara - Sebeș - Mediaș
Prima oprire o facem la Cetatea Câlnic - Kelling în germană – este situată la numai trei kilometri de autostrada dintre Sebeş şi Sibiu, în mijlocul unui sat amplasat fermecător în Podişul Secaşelor. Micuţa cetate cu ziduri circulare este o oază de verdeaţă, curată şi îngrijită, într-un sat care a cunoscut şi vremuri (mult) mai bune.
Construită iniţial la mijlocul anilor 1200 ca reşedinţă pentru greavul sas Chyl de Kelling, cel care a dat şi numele satului, cetatea din Câlnic a fost concepută cu un turn-donjon masiv, folosit ca locuinţă, înconjurat cu ziduri ce formau o incintă ovală, cu un turn spre Sud şi un turn de poartă pe latura nordică. Sistemul de apărare era întregit de un şanţ cu apă ce înconjura cetatea.
Reşedinţă nobiliară până în 1430, cetatea a fost vândută atunci ţăranilor din Câlnic, care în prima jumătate a secolului al XVI-lea au început înălţarea unei noi centuri de ziduri, au întărit turnul porţii, iar în curtea interioară au ridicat capela. Tot în curtea interioară, lipite de zid, au fost construite cămări pentru provizii. La finalizarea acestor lucrări masive de extindere şi întărire, cetatea a primit înfăţişarea de azi. Fortificaţia a fost restaurată în anii 1961-1964. În 1998, obiectivul a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Acum, aici funcţionează un Centru Cultural Internaţional, sub patronajul Institutului de Arheologie şi Istoria Artei al Academiei Române din Cluj-Napoca şi al Asociaţiei „Ars Transsilvaniae”.
Biserica fortificată de la Valea Viilor- sit UNESCO - localitatea a fost menţionată pentru prima dată în secolul XIII, odată cu colonizarea saşilor în această zonă. De-a lungul timpului români, saşi şi secui au convieţuit la Valea Viilor. Dovadă stau diversele nume pe care localitatea le-a primit de-a lungul timpului: Wurmloch, în germana medievală, care se traduce prin pădure cu şerpi, Baromlaka, în limba maghiară, tradus prin locuinţă pentru vite. Numele de Valea Viilor a fost folosit începând din secolul trecut şi atestă importanţa acestei aşezări viticole în zona Târnavei Mari. Fiind o veche așezare săsească, în secolul XIV s-a început construcția unei biserici în stil gotic care, ulterior, a fost fortificată pentru a proteja comunitatea de atacurile triburilor de mongoli. După o lungă istorie tumultoasă, în anul 1999 biserica și întregul sit rural au fost incluse în lista monumentelor UNESCO.
Următorul obiectiv, Biserica fortificată de la Bazna Biserica a fost construită în secolul XV de către comunitatea să sească din localitate. Un secol mai târziu, aceasta a fost fortificată prin adăugarea unui zid de incintă şi a turnurilor de apărare. După anul 1300, Bazna a aparţinut Scaunului Mediaş ca sat liber, documentele vremii atestând acest lucru. Biserica păstrează încă, în cor, un tabernacol, cu o reprezentare a lui Iisus, care datează din 1504. De asemenea, un element mai rar întâlnit, este faptul că în turnul clopotniţă, care are rol şi de turn de poartă, se mai păstrează trei clopote din secolele XIV-XV, printre puţinele rămase din acea perioadă. Clopotele bisericilor fortificate săseşti au fost topite în timpul Primului Război Mondial, pentru fabricarea uneltelor de război.
Plecare spre Medias, cazare si cina hotel 3*
Ziua 2
Mic dejun, la ora 8.00 tur de oras. Obiective turistice care se pot viziona in limita timpului disponibil: biserica fortificata Sf Margareta (vom participa la o auditie de orga), Biserica Sf. Margareta este biserica evanghelică orășenească din Mediaș. Edificiul este cunoscut, printre altele, pentru turnul său înclinat. Este una dintre cele mai importante biserici din Transilvania construite în stil gotic târziu. Biserica se află sub patronajul Sf. Margareta a Ungariei, canonizată în 1276. Biserica fortificată este construită din anul 1488 în stil gotic, fiind înconjurată de un zid de apărare cu turnuri. Turnul, datorita structurii solului, s-a înclinat de-a lungul timpului. A fost construit în anul 1460 și supraînălțat cu 3 niveluri în anul 1550. În anul 1551, a atins înălțimea de 68,5 m și astfel a mai primit patru turnulețe, reliefând faptul că orașul avea pe atunci judecătorie și drept de a pronunța sentința capitală, Turnul Forkesch sau Turnul Aurarilor era unul dintre cele trei turnuri principale ale sistemului de fortificaţie al oraşului. Este un turn masiv, construit între anii 1494-1534, situat în sudul vechiului oraş. În partea superioară, până în anul 1880 a existat un ceas care bătea gongul la fiecare oră.
Plecare spre Timisoara cu oprire in limita timpului disponibil la cateva obiective: Biserica fortificată din Dârlos. În prima jumătatea a secolului al XV-lea a fost ridicată în stil gotic o biserică-sală cu o singură navă. În interiorul şi pe faţadele corului sunt picturi care datează de la începutul secolului al XVI-lea. În pereţi sunt încastrate fragmente ale unor stele funerare romane. O gravură din secolul al XlX-lea înfăţişează biserica înconjurată de un zid de apărare. La începutul secolului al XX-lea se păstra încă o parte a incintei, cu cămări de provizii.
Biserica Armeano - Catolica din Dumbraveni se afla in piata principala a acestui oras si este monument istoric. A fost construita din banii dati de catre armenii stabiliti la sfirsitul secolului al XVII-lea in aceasta localitate. Piatra de temelie a bisericii a fost pusa la 22 iulie 1766. Constructia ei a durat aproape 17 ani, pina in 19 iulie 1783. Interiorul bisericii dimpreuna cu numeroasele altare a fost finalizat abia in 1791. cind, la 29 iunie, biserica a fost sfintita primid hramul Sfintei Elisabeta.
La Malancrav,putem observa Conacul Apafi (se viziteaza doar exterior,functioneaza ca hotel) este una dintre clădirile remarcabile de pe Valea Târnavelor. Istoria conacului de la Mălâncrav merge cu mai bine de 600 de ani în urmă, în secolul XV când a fost construit de familia regală maghiară, Apafi. De-a lungul timpului clădirea a suferit nenumărate modificări, toate însă consemnate în documente. Aceasta fiindcă conacul a fost reşedinţa lui Michael Apafi, Domn al Transilvaniei, iar apoi reşedinţă a succesorilor acestuia şi a familiei nobiliare Bethlen.
Biserica evanghelică fortificată din Saschiz, județul Mureș, a fost construită în secolul al XIII-lea. Pe locul unde altă dată se afla o bazilică romanică, s-a ridicat în 1493 o mare biserică fortificată în onoarea regelui Ștefan I al Ungariei. Biserica masivă, construită din piatră de carieră, în stil gotic, este de tip sală, întărită cu 22 de contraforturi. Sala este foarte lată și lungă, iar corul este închis pe trei laturi. În 1496 a fost terminat corul bisericii, iar în 1525 toate lucrările au fost terminate. Un nivel de apărare a fost construit din cărămidă deasupra sălii și a corului, în mod similar fiind ridicate deasupra bolții stelate a sacristiei încă două niveluri. Biserica are trei portaluri cu ambrazuri terminate în arc frânt. Prin vestul bisericii se află două turnulețe din cărămidă prin care se face accesul în interior
Biserica fortificată de la Biertan se afla pe pe o colină, în centrul Biertanului, una dintre cele mai impunătoare şi bine fortificate cetăţi ţărăneşti din Transilvania. Un adevărat centru economic al zonei, declarat în secolul XVI şi centru al episcopatului săsesc, Biertanul devenea o ţintă râvnită de mulţi năvălitori. Era nevoie de o biserică cât mai impunătoare înconjurată de puternice ziduri de apărare. Biserica a fost construită la începutul secolului XVI sub forma unei biserici-hală în stil gotic târziu. Aceasta şi-a păstrat aspectul până în zilele noastre, iar elementele din interior sunt valori inestimabile a căror poveste merge cu secole în urmă. De cum intraţi în biserică privirea vă va fi luată de impozantul altar cu cele 28 de scene pictate, amvonul din secolul XVI, stranele realizate artistic în relief plat, covoarele anatoliene şi impresionanta uşă a sacristiei.
Ajungem in Timisoara seara tarziu.
Tarif 550 lei/pers.loc în cameră dublă/triplă
Tariful include
- 1 noapte de cazare hotel 3* în Mediaș în cameră dublă sau triplă
- masă demipensiune
- transport cu autocar/microbuz clasificat conform normelor UE (în funcție de numărul de persoane înscrise);
- ghid însoțitor autorizat
Tariful nu include:
- suplimentul de single 100lei/pers
- mesele de pranz
Intrările la obiectivele care se vizitează (mai jos tarife aproximative) :
- Biserica Fortificata Valea Viilor, 5 lei
- Cetatea Clnic 10 lei
- Biserica Fortificată Bazna - 5 lei
- Biserica Fortificată Dumbraveni - 10 lei
- Biserica Fortificată Saschiz - 6 lei
- Biserica Fortificată Biertan - 10 lei
Nota*:
*Tariful este valabil pentru grup de minim 30 de persoane. În cazul în care vor fi mai puţini participanţi (25-29 persoane) se adauga un supliment de 40 lei/persoana.
* Ne rezervam dreptul de a recalcula tariful, in cazul cresterii semnificative a preturilor carburantilor, fata de momentul cand a fost lansat programul.
*Ghidul are voie sa modifice programul turistic fara a schimba structura acestuia.
Informatii precontractuale Fantasy Travel conform OG 2/2018
Formular de informare a calatorului pentru contractele privind pachete de servicii de calatorie
Combinatia de servicii de calatorie pusa la dispozitia dumneavoastra este un pachet in intelesul Ordonantei Guvernului nr. 2/2018 privind pachetele de servicii de calatorie si serviciile de calatorie asociate, precum si pentru modificarea unor acte normative.
Prin urmare, veti beneficia de toate drepturile ce rezulta din legislatia Uniunii Europene care se aplica pachetelor turistice. Societatea Fantasy Travel SRL va fi pe deplin responsabila pentru executarea corespunzatoare a pachetului in ansamblu.
In plus, conform legislatiei, societatea Fantasy Travel SRL detine protectie pentru a va rambursa platile in cazul in care devine insolventa si, in cazul in care transportul este inclus in pachet, pentru a asigura repatrierea dumneavoastra.
Drepturi principale in temeiul Ordonantei Guvernului nr. 2/2018
- Calatorii vor primi toate informatiile esentiale privind pachetul anterior incheierii contractului privind pachetul de servicii de calatorie.
- Exista intotdeauna cel putin un comerciant care raspunde pentru executarea corespunzatoare a tuturor serviciilor de calatorie incluse in contract.
- Calatorilor li se pune la dispozitie un numar de telefon de urgenta sau detaliile unui punct de contact unde pot lua legatura cu agentia de turism organizatoare sau cu agentul de turism.
- Calatorii pot transfera pachetul unei alte persoane, in urma unei instiintari efectuate in mod rezonabil si eventual a platii unor costuri suplimentare (dupa caz).
- Pretul pachetului poate fi marit numai daca cresc costurile specifice (de exemplu, preturile carburantilor) si daca acest lucru este prevazut in mod expres in contract, si in orice caz nu mai tarziu de 20 de zile inainte de inceperea executarii pachetului. In cazul in care cresterea pretului este mai mare de 8% din pretul pachetului, calatorul poate inceta contractul. In cazul in care agentia de turism organizatoare isi rezerva dreptul de a creste pretul, calatorul are dreptul la o reducere de pret daca apare o scadere a costurilor relevante.
- Calatorii pot inceta contractul fara plata unei penalitati de incetare si pot obtine rambursarea integrala a oricaror plati in cazul in care oricare dintre elementele esentiale ale pachetului, altul decat pretul, s-a modificat in mod semnificativ. In cazul in care, inainte de inceperea executarii pachetului, comerciantul raspunzator de pachet anuleaza pachetul, calatorii au dreptul la rambursare si, dupa caz, la o despagubire.
- Calatorii pot inceta contractul fara plata unei penalitati de incetare, inainte de inceperea executarii pachetului, in circumstante exceptionale, de exemplu in cazul unor probleme grave de securitate la destinatie care sunt susceptibile de a afecta pachetul.
- In plus, calatorii au posibilitatea de a inceta contractul in orice moment inainte de inceperea executarii pachetului, in schimbul achitarii unei penalitati de incetare adecvata si justificabila.
- In cazul in care, dupa inceperea executarii pachetului, elemente importante ale pachetului nu pot fi executate astfel cum s-a convenit, vor trebui oferite calatorului servicii alternative corespunzatoare, fara a implica plata unor costuri suplimentare. Calatorii pot inceta contractul fara plata unei penalitati de incetare, in cazul in care serviciile nu sunt executate in conformitate cu contractul si acest fapt afecteaza in mod substantial executarea pachetului, iar agentia de turism organizatoare nu remediaza problema.
- Calatorii au de asemenea dreptul la o reducere a pretului si/sau la plata unor despagubiri pentru daune in cazul in care serviciile de calatorie nu sunt executate sau sunt executate in mod necorespunzator.
- Agentia de turism organizatoare trebuie sa ofere asistenta in cazul in care calatorul se afla in dificultate.
- In cazul in care agentia de turism organizatoare intra in insolventa, platile vor fi rambursate. In cazul in care aceasta intra in insolventa dupa inceperea executarii pachetului, iar transportul este inclus in pachet, repatrierea calatorilor este garantata. SC Alltur SRL a contractat protectia in caz de insolventa cu OMNIASIG VIENNA INSURAMCE GROUP SA. Calatorii pot contacta aceasta entitate sau, dupa caz, autoritatea competenta (Bucuresti, Aleea Alexandru, nr. 51, sector 1, 011822, telefon 021.405.74.20, fax 021.311.44.90, e-mail: office@omniasig.ro, web: www.omniasig.ro) in cazul in care serviciile sunt refuzate din cauza insolventei Fantasy Travel SRL.
In sensul prezentului formular prin agentie de turism organizatoare se intelege agentia de turism organizatoare stabilita pe teritoriul Romaniei sau agentia de turism intermediara stabilita pe teritoriul Romaniei, care cumpara in mod direct pachete de la o agentie de turism organizatoare care nu este stabilita in Romania, dupa caz, conform art. 14 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2018.
In cazul prevederilor referitoare la insolventa, agentia de turism organizatoare este cea dintr-un alt stat membru UE sau din Romania, dupa caz.
Ordonanta Guvernului nr. 2/2018: https://www.anat.ro/wp-content/uploads/2018/08/OG-2_2018.pdf
CARACTERISTICI GENERALE ALE SERVICIILOR DE CALATORIE
Informatii importante cu privire la comanda de rezervare
In conformitate cu legislatia in vigoare, Agentia FANTASY TRAVEL are obligatia sa va aduca la cunostinta urmatoarele:
Renuntarea
Puteti sa va retrageti din contractul de calatorie oricand inainte de inceperea calatoriei. Renuntarea la contract necesita din partea dumneavoastra o declaratie in scris transmisa agentiei. Va recomandam sa transmiteti declaratia de renuntare a contractului pe un suport informatic durabil.
In acest caz noi pierdem dreptul asupra tarifului calatoriei, drept urmare in schimb, putem sa va solicitam o despagubire rezonabila (conform contract cadru de comercializarea pachetului de servicii turistice), in masura in care retragerea din contract nu ni se datoreaza noua sau circumstantelor extraordinare aparute la destinatia stabilita sau in imediata apropiere si care pot afecta in mod negativ desfasurarea calatoriei sau transportul persoanelor la destinatie.
Incheierea unei asigurari pentru acoperirea costurilor in cazul renuntarii la calatorie
Va atragem atentia asupra faptului ca majoritatea tarifelor practicate de catre agentia noastra nu includ asigurarea pentru anularea calatoriei si/sau medicala (asigurare storno si asigurare pentru intreruperea calatoriei). Renuntarea la calatorie inaintea inceperii sau intreruperea calatoriei, genereaza costuri de stornare si/sau alte costuri suplimentare pentru intoarcerea in tara, din acest motiv va recomandam sa incheiati un pachet de asigurari speciale valabile pentru diverse cazuri neprevazute, de accident, boala sau deces.
Mobilitate redusa
Persoanele cu mobilitate redusa pot beneficia de serviciul de calatorie rezervat doar in anumite conditii. In cazul in care doriti mai multe informatii cu privire la caracterul adaptabil al serviciilor de calatorie pentru persoanele cu mobilitate redusa, va rugam sa ne contactati in acest sens.
In cazul unei astel de rezervari, confirmarea trebuie sa includa echipamentele, utilitatile si materialele auxiliare accesibile persoanelor cu handicap, pe care dumneavoastra le-ati solicitat si care sunt garantate de catre partenerul local contractual al agentiei.
Raspunderea contractuala
FANTASY TRAVEL SRL este in totalitate raspunzatoare pentru prestarea regulamentara a tuturor serviciilor de calatorie prevazute in contract si este obligata in baza Ordonanta Guvernului nr. 2/2018 sa acorde asistenta calatorului in cazul in care acesta se afla intr-o situatie dificila.
Asistenta in timpul calatoriei
Odata cu documentele de calatorie veti primi si datele de contact corespunzatoare.
Veti avea intotdeauna un numar de telefon de urgenta pe care il puteti apela in caz de nevoie.
Reclamatii la destinatie
Aveti obligatia de a aduce la cunostinta reprezentantului nostru de la fata locului reclamatia dumneavoastra, odata cu transmiterea ei catre agentie. Reprezentantul nostru local are sarcina de a remedia deficientele, in masura posibilitatilor. Cu toate acestea, reprezentantul local nu este autorizat sa valideze eventualele pretentii. Acestea vor fi solutionate prin agentie, dupa caz.
Cesiunea contractului
Participantul la calatorie poate cesiona (transfera) unei alte persoane contractul pentru pachetul de servicii de calatorie, intr-un termen rezonabil si tinand cont de eventualele costuri suplimentare generate de cesiune, daca si in masura in care aceasta este posibila.