Circuit Romania-Bulgaria

Transfăgărășan-Delta Dunării-Balcic-Oltenia de sub Munte

3
 
Transport
Perioada 2022
 
48365
persoana/pachet

 

 

Circuit Romania-Bulgaria :

Delta Dunarii-Balcic -Oltenia de sub Munte

 ISTORIE-CULTURA-NATURA

2022

8 zile/7 nopti

Atractiile circuitului:

Transfăgărășan-Barajul Vidraru- Curtea de Arges- Targoviste -Topalu-Cetatea Capidava -Tulcea- Delta Dunarii- Manastirea Celik Dere - Manastirea Cocos- Manastirea Saon-Cetatea Enisala- Rezervatia Babadag-Ruinele Cetatii Histria-Cheile Dobrogei-Monumentul de la Adamclisi- Capul Kaliakra- Castelul de la Balcic- Pestera Sfantului  Andrei-Manastirea Dervent -Rm Valcea-Muzeul Trovantilor, Manastirea Cozia-Manastirea Horezu-Muzeul Satului valcean

 

Ziua 1 /sambata 

Plecare din Timisoara  pe itinerariu Deva-Sebes -Sibiu-Cartisoara. Intram pe una din cele mai spectaculase sosele din lume, Transfăgărășan cu o altitudine  de 2045 m si cel mai lung tunel rutier din Romania (887 m). Ne deplasăm apoi la Barajul Vidraru (construit in 1965), intr-o zonă de o frumusețe uimitoare. După o pauză in care vedem panorame uluitoare ne îndreptam spre Bâlea Lac unul din cele mai mari si mai frumoase lacuri glaciare din tara.

Cazare si cina in apropierea barajului de la  Vidraru, pensiunea La Cetate  3*  

 Ziua 2 /duminica 

Mic dejun. Plecare spre Curtea de Arges. Situată la capatul unui bulevard cu tei batrani de sute de ani, Mănăstirea Curtea de Arges este cel mai important loc de pelerinaj si rugaciune din judetul Arges, avand hramul “Adormirea Maicii Domnului“. Ctitorita in vremea domnitorului Neagoe Basarab, intre 1512 – 1517, manastirea este parte a celei mai celebre legende romanesti: “Legenda Meșterului Manole“. In apropierea mănăstirii se află fântâna meșterului Manole, constructorul legendar al mănăstirii, eroul mai multor balade populare. Legenda spune că meșterul Manole pentru a opri dărâmarea pereților și-a zidit în zidurile mănăstiri soția. Plecăm spre Tărgoviște. După Campulung şi Argeş,  Târgovişte  a devenit, încă din a doua jumătate a secolului al XIV-lea (cca. 1368), curte domnească secundară, iar din primul deceniu al secolului al XV-lea reşedinţă principală a voievodului Mihail (cca. 1409-1420), fiul şi asociatul la domnie al lui Mircea cel Bătrân (1386-1418), domnul Ţării Româneşti (Maior Valachia).

 Vizitam câteva obiective din Complex Muzeal Curtea Domneasca. Din complex  fac parte: Palatul domnesc, Turnul Chindiei (simbolul orasului), Biserica Domnească Mare, ctitoria lui Petru Cercel, Biserica Sfânta Vineri, Casa doamnei Bălașa, Biserica paraclis veche, Baia domnească, Foișorul. Plecare spre  Tulcea cu oprire la Topalu,  la Muzeul de Artă Dinu şi Sevasta Vintilă Topalu. Muzeul găzduieşte opere ale celor mai importanţi creatori români - Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gh. Petraşcu, Nicolae Dărăscu, Jean Al. Steriadi, Camil Ressu, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Paciurea, Oscar Han. Cetatea Capidava ocupa un loc important în sistemul defensiv roman făcând parte din seria de castre și fortificații ridicate în timpul Împăratului Traian, la începutul secolului al II-lea , în cadrul măsurilor de organizare a limes-ului dunărean. Plecare spre Delta Dunarii.

Cazare si cina in Tulcea hotel  3*.

 Ziua 3  /luni 

Mic dejun. Incepem ziua cu o  excursie de 8 ore cu nave rapide la Mila 23 si Sulina, pe traseul: Tulcea – Brat Tulcea - Canal Mila36 - Canal Sireasa - Canal Sontea - zona Lac Mester – zona Scaunele - zona lac Alb - Lacul Nebunu – zona lac Martin - Cot Candura - Lacul Baclanestii Mari - zona Lacului Furtuna - Canal Olguta - canal Dunarea Veche – sat Mila23 - popas 1h-1h:30 - posibilitate masa traditională de peste la o pensiune agroturistica - explorare sat Mila23 – Dunarea veche – brat Sulina – Sulina – golful Musura (observăm gura naturala de vărsare a Dunării in Marea Neagră) – oprire Sulina aprox 2h - explorarea zonei - retur Brat Sulina - Brat Tulcea (observăm unde bratul Tulcea se desparte in bratele Sulina si Sfantu Gheorghe) – Tulcea.

Cazare si cina hotel   3* Tulcea.

 Ziua 4 /marti 

Mic dejun. Astazi  vom face o excursie 4 ore  cu nave lente pe  traseul: Tulcea - Brat Tulcea - Canal Mila36 - Canal Sireasa - canal Sontea - zona Lac Mester - zona Scaunele - canal Sontea Noua - zona Lac Pintilie - retur canal Sontea - canal Sireasa de Nord - zona Lac cu Cotete, Lac Purcelu – zona lacului Trofilca - canal Trofilca - canal Mila36 – Brat Tulcea – Tulcea. După amiază ne  propunem sa vizitam 3 mănăstiri: Mănăstirea Celic Dere, este printre cele mai cunoscute din Dobrogea, fiind considerata drept un centrul al ortodoxismului din zona. Numele, de origine turcă, l-a primit de la pârâul din apropiere care in traducere inseamna “paraul de otel. In patrimoniul Manastirii Celic Dere se afla icoane unicat, la care pelerinii vin sa se inchine cu mare nadejde in puterea dumnezeiasca.  Una dintre cele mai importante este icoana facatoare de minuni a Domnului nostru Iisus Hristos, adusa aici pe la 1806 – 1812, si se afla in Biserica Paraclis. Este cunoscuta sub numele de “Icoana care se curata singura” deoarece la un moment dat era innegrita de trecerea timpului, dar apoi, ca o minune, chipul Mântuitorului s-a luminat in parte. Mănăstirea Saon, pe vremea când Dobrogea se afla sub stăpânire otomană, în anul 1846, lua ființă o mănăstire mică cu un aspect rustic, mănăstirea de acum Saon. Câţiva călugări au plecat de la schitul Celicul de Jos şi s-au aşezat la Saon. În mănăstire mai funcţionează un atelier de icoane, o cramă veche şi un punct de îmbuteliere a vinului, unde sunt folosite procedee tradiţionale de prelucrare. Asta pentru că vinul produs la Saon se foloseşte la toate bisericile din Episcopia Tulcii pentru împărtăşanie. Manastirea Cocos, mănăstirea a fost întemeiată în anul 1833 de trei călugări români de la Mănăstirea Neamţ, Visarion, Gherontie şi Isaia, întorşi de la Sf. Munte Athos cu o corabie pe Dunare, la Isaccea. Ieromonahul Visarion, primul stareţ al mănăstirii, ridicat la rangul de arhimandrit de ierarhul grec Panaret, Arhiepiscopul Tulcei, era tipograf şi a contribuit la tiparirea primei traduceri în limba română a "Descrierii Moldovei".

Cazare si cina hotel  3*.

 Ziua 5   /miercuri 

Mic dejun. Plecam  spre Bulgaria, dar cu opriri la mai multe obiective importante de pe teritoriul Dobrogei: Fortareata medievala de la Enisala, a facut parte din lantul de colonii genoveze care ingloba orasele din Delta – Chilia si Likostomion, Cetatea Alba la gurile Nistrului, Caffa in sudul Crimeei. Intre 1397-1416 cetatea de la Enisala a facut parte din sistemul defensiv al Tarii Romanesti in timpul domniei lui Mircea cel Batran. Dupa cucerirea Dobrogei de catre turci la 1419-1420, in cetate s-a instalat o garnizoana militara otomana. Rezervaţia naturală "Pădurea Babadag - Codru " - Arie protejată mixtă. In Dobrogea, precum si la nivel national, rezervatia prezintă, raportat la suprafata, una dintre cele mai mari concentratii de specii amenintate cu disparitia, intre care se remarca si numeroasele specii de orhidee, reunite pe o arie redusa. Prin constituirea rezervatiei se urmareste, intre altele, si conservarea unor asociatii forestiere specifice Dobrogei ce nu mai apar in alte arii protejate. Histria, cetatea grecească, a fost cel mai vechi oraș atestat de pe actualul teritoriu al României. În prezent, ruinele sale se află pe teritoriul administrativ al comunei Istria, în județul Constanța, Histria a fost întemeiată de coloniști greci din Milet în jurul anului 657 î.Hr. (după istoricul Eusebiu din Cezareea) sau 630 î.Hr. (după Skymnos), ca port la Marea Neagră și distrusă prin secolul al VII-lea d.Hr. de invaziile avaro-slave. Cheile Dobrogei alcătuiesc o zonă protejată (arie de protecție specială avifaunistică) situată în Dobrogea, pe teritoriul județului Constanța, Monumentul Tropaeum Traiani de la Adamclisi. Intram pe teritoriul Bulgariei,  ne oprim la  Capul Caliacra (în bulgară Калиакра - Kaliakra) este un monument al naturii din Dobrogea bulgărească (Cadrilaterul), cuprinzând o cetate medievală și o rezervație naturală.

Cina si cazare hotel 3*in Balcic.

Ziua 6 /joi 

Mic dejun, dupa care exploram Balcic: vizitam Castelul din Balcic (în bulgară Двореца в Балчик, transliterat: Dvoreța v Balcik) situat în orașul Balcic (Bulgaria) a fost o reședință a reginei Maria a României, în perioada în care Cadrilaterul a aparținut României.  Clădit pe malul Mării Negre, castelulul cuprinde o grădină botanică, o sală a fumătorilor, o pivniță, o chilie mănăstirească, un izvor de apă, mai multe vile rezidențiale și diverse alte clădiri. Timp liber pentru relaxare in Balcic.  Cazare si cina hotel 3* in zona Balcic.

Ziua 7  / vineri

 Mic dejun. In penultima zi de circuit, pe drumul de intoarcere  ne oprim sa vizitam: Peștera Sfântului Andrei, mănăstire dobrogeană situată în apropierea localității Ion Corvin din județul Constanța. Este construită în jurul unei peșteri în care tradiția populară susține că a trăit și a creștinat Sfântul Apostol Andrei. Peștera se găsește la mai puțin de 2 kilometri de „Cișmeaua Mihai Eminescu” și la apoximativ 4 kilometri de șoseaua Constanța - Ostrov, fiind clasată ca monument istoric.  Mănăstirea Dervent este o ctitorie a monahului Elefterie Mihai (1929-1936) si a fost ridicata pe locul unui cimitir creștin. Biserica, in forma de cruce, a fost construită dupa planurile arhitectului N. Savulescu din Călărași, si apoi pictată in anii ’70- ’80. Hramul Bisericii este Sfânta Cuvioasa Parascheva, pe 14 octombrie.  Plecare spre Râmnicu Vâlcea.  Pe traseu vizitam Palatul Brâncovenesc din Potlogi. În anul 1698, Constantin Brâncoveanu a ridicat, din temelii, o curte domnească la Potlogi, în centrul căreia se afla palatul. Curtea de la Potlogi, pe care domnul o ridică la statutul de curte domnească dinastică, a fost zidită pentru Constantin, fiul cel mare și prezumtivul moștenitor al tronului țării.

Cazare si cina  pensiunea / hotel 3 * in Râmnicu Vâlcea.

Ziua 8  /sambata 

Mic dejun. Obiective turistice propuse a se vizita in zonă in limita timpului disponibil:  Biserica Toţi Sfinţii, zidita între anii 1762 – 1764, casa memoriala Anton Pan, a fost construită în secolul al XVIII-lea, în stil tradițional și reprezintă un monument de arhitectură urbană. Muzeul Trovanților, situat la intrarea în localitatea Costești. Trovanții sunt formațiuni geologice formate din straturi de nisipuri cimentate în mod natural de-a lungul timpului; Manastirea Horezu, Muzeul Satului Vâlcean este un muzeu etnografic, în aer liber, amenajat în localitatea Bujoreni; Castrul roman Arutela; statiunea Calimanesti Caciulata; Manastirea Cozia, complex monahal medieval, ce a fost ridicat între anii 1387-1391, ctitor fiind domnitorul Mircea cel Bătrân.

Plecare spre Timisoara, sosire seara tarziu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tarif 2390  lei/persoana/pachet

Tariful include:

-1 noapte de cazare cu mic dejun si cina in zona Cetatii Poenari, pensiune 3*

-3 nopti cazare cu demipensiune in Tulcea hotel 3*

-2 nopti de cazare cu demipensiune in  Balcic

-1 noapte de cazare cu demipensiune in  Rm Valcea hotel 3*

-1 excursie de o zi in Delta Dunarii cu nava rapida

-1 excursie de jumatate de zi  in Delta Dunarii cu nava lenta

-transport autocar clasificatconform normelor UE

-ghid insotitor

Tariful nu include:

-intrarile la obiectivele turistice nespecificate in program

-mesele de pranz

-pranzul pescaresc din excursiile din Delta Dunarii, aprox 60 lei/pers

-taxa de intrare in Delta, aprox 15 lei/pers/3 nopti

-supliment de single 600 lei/pers /7 nopti

 

Nota: 

Tariful este valabil pentru grup de minim 35 de persoane.

În cazul în care vor fi mai puţini participanţi, tariful se recalculează.

 

Rezerva un loc

You must agree to the conditions for processing your personal data.