; &ev=PageView&noscript=1 />

Pe urmele dacilor

Plecare din Timisoara!

 
Transport
Perioada 19.05.2024
Tarif
de la
 
2668
persoana

 

COMORI DACICE,  SARMISZEGETUSA REGIA si SARMIZEGETUSA ULPIA TRAIANA si CETATE MEDIEVALA

 

Plecare din Timisoara la ora 7,00  din fata Casei Adam Muller Gutenbrunn

 

pe traseul Lugoj - Deva – ORASTIE – COSTESTI GRADISTEA DE MUNTE – HATEG –MALAIESTI - OTELUL ROSU – TIMISOARA

 

Perioada 10.10.2020

 

 Drumuri pavate, conducte de apă, ateliere de ceramică, de prelucrare a sticlei sau a fierului, ateliere de monetărie, o foarte buna organizare economica si militara au existat pe teritoriul Romaniei  de pe vremea dacilor.

 Haideti să facem o incursiune în istoria de acum mai bine de 2000 de ani și să descoperim  cetățile  dacice care,  împreună cu renumita capitală a Daciei, Sarmizegetusa Regia, fac  parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

 Sarmizegetusa Regia, situată  în localitatea Grădiștea de Munte, comuna Orăștioara din județul Hunedoara, a fost capitala Daciei. Din suprapunerea datelor arheologice şi a surselor scrise antice reiese că, începând din a doua jumătate a secolului I i.d. Chr., aici a fost capitala regatului dac.  Vreme de aproape un secol şi jumătate, Grădiştea de Munte – Sarmizegetusa Regia a fost principalul centru politic, religios, economic şi militar al lumii dacice.
  Timp de câteva secole, ruinele antice de la Grădiştea de Munte – Sarmizegetusa Regia şi din împrejurimi au fost cunoscute doar de localnici care, foarte probabil, mergeau acolo din când în când în căutarea unor comori.

 Descoperirea ruinelor de la Grădiştea de Munte – Sarmizegetusa Regia şi recunoaşterea importanţei lor, atât prin prisma monumentalităţii construcţiilor, cât şi a rolului istoric, au avut loc la începutul secolului al XIX-lea. Documentele vremii vorbesc despre aflarea a sute de monede din aur de către localnici, fapt ce a atras atenţia autorităţilor.  Au fost organizate  săpături oficiale, derulate în anii 1803 – 1804, cu scopul principal de a afla noi tezaure. Pe lângă zidurile fortificaţiei, în parte vizibile la suprafaţă, au fost descoperite atunci şi alte construcţii: templul mare rotund, turnul pentagonal, baia romană etc.

 Dupa vizitarea Sarmizegetusa Regia , plecam spre  ”Pensiunea Cotizo” Costesti unde se poate servii un pranz cu mâncare românească tradițională. Excelentă!  

 Plecare spre Hateg cu oprire la Cetatea medievala de la Mălăiești reprezintă primul monument medieval din județul Hunedoara care a fost reabilitat aproape complet după anul 1989. Fortăreața medievală a fost ridicată, la sfârșitul secolului al XIV-lea, de familia de cnezi Sărăcin, la ieșirea din satul Mălăiești, ca punct de apărare împotriva unor atacuri mai ușoare. La început, cetatea avea un singur turn principal, apoi a fost ridicat și un brâu de ziduri înalte de șase metri și patru turnuri care înconjurau donjonul.

 Plecare spre Ulpia Traiana Sarmizegetusa

 Potrivit istoricilor, aşezarea Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost capitala provinciei romane Dacia. Situată la o distanță de 40 de km de Sarmizegetusa Regia colonia Ulpia Traiana a fost întemeiată în anii următori războaielor daco-romane, după cucerirea Daciei de către împăratul Traian între anii 108-110. Initial a primit numele de Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica. Ulterior, împăratul Hadrian i-a adăugat numele de Sarmizegetusa. „Numele dacic care se dă capitalei romane e un element al acţiunii de pacificare întreprinse de Hadrian. În concepţia împăratului, acest nume avea valoarea unui simbol, subliniind continuitatea de guvernare dintre regatul lui Decebal şi stăpânirea romană”, arăta istoricul Daicoviciu.

 Așezarea devenita  metropolis în timpul împăratului Alexandru Sever a cunoscut o perioadă de dezvoltare care a durat până în a doua jumătate a secolului al III-lea, când a avut loc retragerea aureliană. În acest interval se construia pe bază de materiale variate, precum piatra locală de râu și stâncă, marmura, cărămida și țigla. Cea mai impunătoare clădire, amfiteatrul, avea o capacitate de cca. 5000 de persoane.

 Ruinele orașului antic constituie un complex arheologic aflat în localitatea Sarmizegetusa din judetul Hunedoara.  În apropiere este și Muzeul de Arheologie Saarmizegetusa, fondat in 1924, care adăpostește obiecte recuperate în cursul cercetărilor arheologice. Până în prezent, o mare parte din suprafața orașului antic nu a fost excavată de arheologi.

 
 
Plecare spre Timisoara, sosire seara tarziu.

 

 

Tarif 130 lei /pers

 

Tariful include:

 -transport autocar

-ghid insotitor

Tariful nu include:

-masa  de pranz

-intrare cetatea Malaiesti 4 lei/pers

-intrare Sarmizegetusa 15 lei/pers

-alte cheltuieli

Maecenas faucibus felis eget lorem aliquam, at finibus lacus mattis.

Rezerva un loc

You must agree to the conditions for processing your personal data.