Excursie de o zi: Cetatea Deva, Castelul Corvinilor din Hunedoara, Lacul Cincis si Catedrala din Ghelari

Plecare in 09.10.2021 din Timisoara!

 
Transport
Perioada 09.10.2021
Tarif
de la
 
2223
persoana/sejur

Excursie de o zi:

Cetatea Deva, Castelul Corvinilor din Hunedoara, Lacul Cincis si Catedrala din Ghelari

 

 Plecare  09.10.2021

 Plecare din Timisoara la ora 7,00  din fata Casei Adam Muller Gutenbrunn pe traseul Lugoj - Deva - Hunedoara.

In Deva, resedinta judetului Hunedoara, vizitam Cetatea Deva.

 Cetatea Devei este considerată una dintre cele mai importante fortificaţii medivale din Transilvania. A fost stăpânită de voievozi, de principi, de conti şi de ducese. A fost dată în dar, vândută sau bombardată. Fiecare a lăsat ceva în urma sa. Mai un zid de de apărare, mai o încăpere, mai o sală de bal sau chiar au extins cetatea cu un etaj întreg. Şi-au dorit ca ea să nu fie utilizată doar pentru apărare şi întâlniri ocazionale, ci să servească drept locuinţă. Nu una austeră, ci una de lux. Astăzi, ruinele sale sunt vizibile de la depărtare, graţie poziţionării sale strategice, pe un vârf de deal care domină Valea Mureşului şi principala arteră de legătură a României cu centrul şi vestul Europei. Cetatea a fost ridicată în secolul al XIII-lea, dar urmele de locuire sunt mult mai vechi: există descoperiri care datează din neolitic sau epoca bronzului. Prima menţiune documentară care face referire la Cetatea Devei datează din anul 1269.
 
Plecare spre Hunedoara unde vizitam cu ghid  Castelul Huniazilor, unul dintre cele mai importante monumente de arta feudala gotica din Europa.
Castelul  Huniazilor (numit uneori si Castelul Corvinestilor) a fost construit in secolul XIV pe locul unui vechi castru roman.
Castelul a fost daruit de catre regele Sigismund I de Luxemburg cneazului Voicu, tatal lui Iancu de Hunedoara. Castelul intra in posesia acestuia dupa moartea tatalui sau si incepe un proces de modernizare, amplificare a fortificatiei (1440-1453).
Si ca orice castel care are o poveste istorica impresionanta exista si numeroase legende care dainuiesc in jurul acestuia.

Legenda corbului
Pe blazonul familiei Corvinilor este inscrptionat un corb care tine în cioc un inel de aur. Atribuirea acestui simbol al familiei are o legenda. Se spune cã Ioan de Hunedoara era fiu nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei, cu o frumoasa femeie din Tara Hategului, pe nume Elisabeta.
Pentru a o feri de necinste, regele îi da de sot pe unul din vitejii sai, Voicu, daruindu-i totodatã si un inel ca si dar pentru copilul nenascut, cu scopul de a fi recunoscut atunci când va creste si va merge la curtea regala. In timpul unei calatorii facuta de familia lui Voicu, poposind pentru a pranzi, inelul este uitat pe o margine a stergarului pe care erau puse merindele. Un corb, atras de stralucirea inelului îl fura încercând sa plece cu el. Copilul Ioan de Hunedoara ia un arc si sageteazã corbul, recuperand astfel inelul. Atunci cand creste si ajunge la curtea regala, povesteste aceastã patanie, iar regele, impresionat de aceasta istorie, decide ca simbolul familiei hunedorenilor sã fie corbul cu inel de aur în cioc.
De altfel, si numele familiei provine din latinescul „Corvus”, care inseamna „Corb”, o pasare care simboliza cu totul altceva în evul mediu, si anume întelepciunea si longevitatea.

Legenda fantanii
Se povesteste despre aceasta fantana ca a fost sapata de catre trei prizonieri turci pe care Ioan de Hunedoara îi tinea în castel. Ioan le promite celor trei ca ii va elibera daca vor sapa o fantana cu apa buna. Prizonierii, animati de speranta eliberarii, sapa in stanca timp de 15 ani si la 28 de metri adancime reusesc sa gaseasca pretioasa apa.
Numai ca intre timp Ioan murise iar sotia sa, Elisabeta Szilagyi, a decis sã nu respecte cuvantul dat de sotul sãu si nu ii elibereaza pe cei trei turci, hotarand sa fie ucisi. Prizonierii, ca ultima dorinta, cer permisiunea sa scrie pe cheile fantanii o inscriptie: „Apa ai, inima nu”, ca un repros pentru promisiune facuta si nerespectata.

De fapt, inscriptia descifrata de Mihail Guboglu glãsuieste astfel: „Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri în cetatea de langa biserica”. Caracterele vechi arabe continute de inscriptie o dateaza la mijlocul secolului al XV-lea. Pozitia actuala a inscriptiei este pe unul dintre contrafortii capelei.

Dupa vizita castelului, ne putem opri la un restaurant in apropiere pentru servirea pranzului.

Dupa pranz, ne continuam drumul spre Ghelari, unde vom face o scurta oprire la biserica din sat.

Ghelari este o localitate destul de mică din “Ținutul Pădurenilor”, județul Hunedoara,  cu oameni simpli și foarte primitori, a căror activitate principală era până nu demult exploatarea minieră.Biserica din Ghelari este de fapt o catedrală foarte mare și foarte frumoasă – o operă arhitecturală în adevăratul sens al cuvântului. Are 47 metri înălțime, 21 metri lățime și 47 metri lungime. A fost ridicată de Părintele Nerva Florea, care împreună cu localnicii a muncit din greu la construirea acestei minunății. Are 7 turle dintre care două mari și impunătoare în partea din față și o cupolă. Lângă, se află și biserica veche ce ințial a fost construită din lemn, ca apoi să fie ridicată din nou din piatră. Scările sunt pavate cu marmură, iar atmosfera este într-adevăr deosebită. Sfințirea acesteia a avut loc pe data de 4 noiembrie 1973, iar pictarea ei a durat 7 ani. Din păcate, după câțiva ani, clădirea bisericii a fost afectată de exploatarea minieră și a fost nevoie de o nouă consolidare.
 

Dupa vizita noastra la biserica, ne vom opri la Lacul Cincis. Vom avea timp liber sa ne relaxam intr-un cadru natural deosebit. Nu uitati acasa costumele de baie!

Plecare spre Timisoara, sosire seara tarziu.

Tarif 110 lei/pers

      Tariful include:

·         transport autocar clasificat;

 ·         insotitor de grup din partea agentiei;

 

 

 

          Tariful nu include:

·         Intrarea la Castelul Corvinilor;

Tarife pentru grupuri:

Grup organizat : minim 20 de persoane;

– Adulti – 27 lei/pers

– Pensionari – 12 lei/pers.

– Elevi/studenţi – 5 lei/pers.

Taxa Ghidaj – 35 Lei limba romana

·         Intrarea în Cetatea Devei este liberă! Nu se plăteşte taxă de vizitare, dar se achita urcarea cu telecabina.

Adult - 20 lei

Elevi, studenti, pensionari – 10 lei

 

 

Nota*:

*Tariful este valabil pentru grup de minim 30 de persoane. Pentru un grup intre 25-29 persoane se achita un supliment de  15 lei/pers.

*În cazul în care vor fi mai puţini participanţi (sub 25 persoane), tariful se recalculeaza sau se reprogrameaza excursia.

*Ghidul are voie sa modifice programul turistic fara a schimba structura acestuia.

Rezerva acum