De-a lungul Clisurii Dunării!

Plecare din Timisoara!

 
Transport
Tarif
de la
 
3445
persoana/sejur

Excursie de o zi

 ,,De-a lungul Clisurii Dunării”

 

 

Clisura Dunării

 

"Clisura" este un cuvant de origine bizantina si inseamna "cetate asezata la gura unui defileu".
Oriunde, pe teritoriul Clisurii, te poti opri sa admiri paradisul. Pe o parte, dealuri stancoase, cu parcurile si rezervatiile naturale, cu padurile seculare protejate cu soiuri de plante si pasari unice in lume. Iar pe cealalta, firul lenes al Dunarii. Iubitorii naturii vor fi incantati de copacii si arbustii rari, de coloniile de lastuni. Cele mai mari asezari din Clisura Dunarii sunt municipiul Orsova si orasul Moldova Noua. Tot din Clisura Dunarii fac parte si comunele Socol, Pojejena, Coronini, Garnic, Sichevita, Berzasca din judetul Caras-Severin, precum si Svinita, Dubova, Eselnita, Ilovita si Breznita-Ocol din judetul Mehedinti
.

 

Plecare la ora 07:00 din Timisoara de la Uniunea Adam Muller Guttenbrunn.

 

Se parcurge traseul : Timisoara – Orsova – Eselnita-Berzeasca-  Moldova Noua-Timisoara­.

 

Prima oprire o vom face la Orsova, unde ne vom putea reculege la Manastirea Sf.Ana.  Manastirea este asezata pe defileul Dunarii, unul dintre cele mai frumoase locuri naturale din tara noastra. Are hramul ''Sf Ana'', dupa numele mamei ctitorului si introdusa in circuitul monahal ca manastire de maici. Complexul monahal iniţial a fost alcătuit ditr-o biserică de lemn, cu elemente de stil tradiţional românesc şi chilii pe ambele părţi, ansamblul având forma literei "U". În ultimul deceniu a mai fost construită clopotniţa cu un altar de vară şi un fost bloc de alimentaţie publică în care funcţionează actualmente Muzeul memorial "Pamfil Şeicaru", biblioteca, trapeza şi un atelier de croitorie.

Ne indreptam spre Rezervatia Naturala Porțile de Fier, care are o  arie protejata incluzand  Cazanale Mari si Cazanele Mici , intinzandu-se pe o suprafata de 217 ha. Pe traseul Dunării, intre Eselnita si Cazane,  puteti vedea peisaje de o frumuseţe rară.

 

De-a lungul traseului  vom viziona:

Statuia lui Decebal. Aceasta este cea mai înaltă sculptură în stâncă pe malul Dunarii din Europa, localizată între Eşelniţa şi Dubova, în Cazanele Mici, pe malul romanesc al Dunării, în golful Mraconia. Sculptura are inaltimea de 55m si este construită în condiții grele de sculptori-alpiniști în perioada 1994-2004.  Locaţia este una deosebit de frumoasă, pentru că poate fi admirat fluviul şerpuind printre stâncile împădurite. Chipul lui Decebal este doar una dintre atracţiile turistice de pe Clisura Dunării, dar a devenit rapid cea mai importantă şi cea mai accesată, atât de turiştii români, cât şi de cei străini. Acesta este locul care marchează cele mai îndepărtate momente ale trecutului românesc.

Un alt punct obiectiv pe langa care vom trece  este  Manastirea Mraconia, supranumita si ,,manastirea de sub apa”. Aceasta este pozitionata lângă uriașa statuie a lui Decebal. Aceasta a fost ridicata pe locul unui fost punct de observatie si dirijare a vaselor de pe Dunare. Aceste ingustari si largiri maxime ale fluviului au primit numele de "cazanele Dunarii”.

Continuăm drumul de-a lungul Dunarii si ne oprim in zona Moldova Veche  pentru a ne imbarca in salupe pentru a pleca spre insula Ostrov.  Ostrovul Moldova Veche este situat pe Dunăre, la sud de localitatea Moldova Veche și la aproximativ trei kilometri de port. Cu o suprafață de 345 de ha insula are un sol nisipos-pietros, cu pâlcuri de pădure unde predomină specia arboricolă de răchită albă, Salix alba, cu floră și faună specifică zonelor umede. Ostrovul are o lungime de aproximativ șase kilometri. Înainte de anul 1970 era mult mai mare, însă a fost inundată odată cu scufundarea insulei Ada Kaleh (care se găsea la aproximativ 70 de kilometri distanță în aval), pentru construcția din 1970 a hidrocentralei Porțile de Fier I. 

Cateva  atractii turistice care se pot viziona: 

Legenda mormântului lui Attila

 Cel mai înalt punct de pe insulă este o movilă de pământ despre care legendele locale spun că ar fi mormântul lui Attila, cel mai puternic conducător al hunilor, numit și „Biciul lui Dumnezeu”, care a domnit între anii 433–453. Legenda spune că Attila a fost înmormântat pe o insulă, undeva pe Dunăre, dar locul nu a fost descoperit. Conform acestei legende, Attila a avut atât de mulți soldați încât la moartea sa fiecare dintre oșteni ar fi dus câte un coif de pământ pe care l-ar fi pus peste mormântul conducătorului și astfel, în acel loc s-a format o movilă.

 

Stânca Baba Caia

La capătul din aval al insulei, în dreptul localității Coronini, se află o stâncă solitară din calcar, numită Baba Caia, aceasta marcând intrarea în clisura Dunării. Stânca are o înălțime de șapte metri, fiind unică pe Dunărea românească, și este o atracție pentru turiști. Denumirea stâncii vine de la cuvântul „Babacai”, din limba turcă, însemnând „Stânca Tatălui”.

 

Colonia de cai salbatici

Pe insulă există o colonie de cai sălbatici, aproximativ 100 la număr, care trăiesc total lipsiți de legătură cu oamenii, în libertate deplină. Caii aparțineau cândva sârbilor care trăiau la Moldova Veche. În anul 1910, un procent de 90 la sută dintre locuitorii de aici erau sârbi, însă, după unirea Banatului cu România, zona a fost colonizată de populație românească, doar circa 15 la sută dintre locuitori fiind sârbi. În anii ’70, sârbii din Moldova Veche creșteau cai pe insula Ostrov. Aveau un bac cu care duceau animalele pe insulă. După 1989 a dispărut bacul, iar caii care au rămas acolo au început să se înmulțească natural și au rămas cai sălbatici.

 

Cetatea Golubăț (Golubac)

În partea dreaptă, pe malul sârbesc, se află, construită pe stânci, cetatea Golubac. Prima mențiune documentară a cetății datează din 1335, când era cetate militară maghiară. Apoi, timp îndelungat, cetatea este controlată de regele sârb Dragutin, până la bătălia de la Kososvo când trece sub stăpânire turcească. În final, în secolul al XIX-lea, ea a revenit din nou Serbiei. Cetatea are 9 turnuri cu o înălțime de 25 de metri. Cetatea Golubac este considerată a fi una dintre cele mai importante cetăți-oraș din Balcani.

 

Pestera Gaura cu Musca  

O peşteră spectaculoasă, aflată pe drumul ce leagă Moldova Nouă de Orşova, în apropierea localităţii Cornini, este printre cele mai spectaculoase locuri din această zonă.
La intoarcere ne oprim la un restaurant pescaresc unde optional putem servi un pranz pescaresc.

 Spre seara, ne intoarcem in  Timisoara.

 

 

 

 

Tarif 170 lei /persoană

Tariful include:

-  transport autocar clasificat

- asistentă turistică

- intrarile la obiectivele turistice

- bilet salupă rapidă pe Insula Ostrov

 

Tariful nu include:

- pranzul ( optional)

- alte cheltuieli

Nota*:

*Tariful este valabil pentru grup de minim 30  de persoane. Pentru un grup intre 25-29 persoane se achita un supliment de  20 lei/pers.

*În cazul în care vor fi mai puţini participanţi (sub 25 persoane), tariful se recalculeaza sau se reprogrameaza excursia.

 *Ghidul are voie sa modifice programul turistic fara a schimba structura acestuia.

Rezerva acum