Natura, stiinta si istorie la Geoagiu Bai

Plecare 18.09.2021 din Timisoara

 
Transportation
Perioada 18.09.2021
Tarif
 
2136
persoana/pachet

Descoperiti  cu FANTASY TRAVEL

Natura, stiinta, istorie

la  Geoagiu Bai

 

Plecari

 18.09.2021

 

 

PUNCTE FORTE ALE EXCURSIEI:

 Complexul  termal antic-Drumul roman-Castrul de la Cigmău-Cascada Clocota-Grota Haiducilor-Complexul Memorial Aurel Vlaicu

 

Plecare  la ora 7.00 de la AMG pe traseul Timisoara-Deva-Orastie-Geoagiu Bai

Stațiunea Geoagiu-Băi este una dintre cele mai vechi exploatări balneare  de pe teritoriul țarii datând din perioada colonizării romane. Calitațile  curative ale apelor minerale sunt cunoscute încă din perioada dacică . Dupa colonizare,  romanii au amenajat termele, captând izvoarele prin tuburi de tercotă. Utilizarea apelor termale a devenit sitematică mai ales la inceputul secolului al XX-lea când au fost amenajate primele unități balneare.

Obiective turistice care se pot vizita in limita timpului disponibil: Complexul  termal antic din centrul stațiunii Geoagiu-Băi, aceste cercetări au identificat un complex termal unicat în lume prin modul de organizare și amenajare al bazinelor, precum și al inventarului mobil descoperit aici. 

În straturi succesive, se poate observa cum izvorul termal a fost folosit de către geto-daci chiar înainte de cucerirea romană. Romanii au mărit bazinul și au captat apa printr-o rețea de tuburi din teracotă, ca să o folosească în scăldători. Săpăturile arheologice au scos la iveală mai multe plăcute votive din aur cu inscripții de mulțumire pentru vindecările miraculoase datorate apelor termale.

Drumul roman avea rol de legătură între castrul de la Cigmau-Băile Romane și zona auriferă de la Săcărâmb fiind considerat în antichitate „Drumul aurului” și este  pavat cu dale poligonale. În unele zone arheologii au descoperit o adâncime a drumului până la 70cm,  lucru care justifică existența lui până în zilele noastre. Drumul era prevăzut cu rigole care colectau apele pluviale.În prezent o porțiune în lungime de 165m a fost conservată și marcată pentru a fi vizitată de către turiști.

Castrul de la Cigmău

Pe malul drept al râului Mureș în apropierea satului Cigmău, în locul numit „Cetatea Urieșilor”, s-a  descoperit  un castru militar care avea rol de pază și apărare a drumului care unea Ulpia Traian Sarmisegetusa și Micia (actuala zonă Vețel) cu Apulum ( Alba Iulia de astăzi) și  „Drumul Aurului” ce mergea spre Săcărâmb și Albunus Maior (Roșia Montana), supraveghind în același timp comerțul care se făcea pe râul Mariș (Mureș).

Cascada Clocota

 Cascada este situată pe râul Clocota, la intrarea în stațiunea Geoagiu Băi și înregistrează o diferență de nivel de aproape 20 m pe firul apei, acest lucru se datorează existenței unei rupturi abrupte  a terenului. Căderea de apă a spălat rădăcinile unor copaci situați în partea de sus a platoului care s-au prăbușit și au fost înglobați parțial sau total în depunerile recente de travertin ale cascadei,  creând falduri verticale succesive pe întreaga înălțime a căderii. Peste acestea, s-au dezvoltat mușchi și plante atârnătoare, care dau cascadei un aspect deosebit. Apa Clocotei colectează  toate izvoarele termominerale din zonă iar datorită temperaturii, aici cresc plante specifice apelor termale și viețuiesc animale din specia salamandrelor, care nu se mai găsesc în alte părți. Grota Haiducilor Situată pe râul Clocota în stațiunea Geoagiu-Băi. Grota își trage numele dintr-o legendă interbelică care povestește și  despre o comoară ascunsă aici. Accesul către Grota Haiducilor se face din parcul stațiunii Geogiu-Băi durata drumeției fiind de aproximativ 10 minute.

 

Complexul Memorial Aurel Vlaicu

Complexul memorial „Aurel Vlaicu” ridicat în cinstea inginerului , inventatorului și pionierului aviației române și mondiale Aurel Vlaicu, este format din:  Casa memorială, Muzeul  și Bustul-monument realizat din bronz și amplasat între cele două clădiri, opera celebrului sculptor Dimitru Bârlad. Casa natală, monument istoric este  întreținut de urmașii lui Aurel Vlaicu , casa își păstrează în mare parte aspectul inițial, în curte se mai află  șopronul și șura din vremea lui Aurel Vlaicu. Muzeul Memorial  este o construcție  ridicată în anul 1982, muzeul adăpostește o colecție de obiecte legate de activitatea de aviator și inventator a lui Aurel Vlaicu: bicicleta cu motor, machete ale aparatelor de zbor, un gramofon, cutia cu păcăleli, schițe, desene, fotografii  ce  îl reprezintă pe aviator, scrisori , ziare și recunoașteri internaționale.

Tarif 105 lei /pers

Tariful include:

-transport autocar sau microbuz

-Ghid insotitor autorizat

Tariful nu include:

-masa de pranz, se poate servi la un restaurant in statiune

-intrarile la obiectivele care se viziteaza

Nota*: 

*Tariful este valabil pentru grup de minim 30  de persoane. Pentru grup intre 25-30 pers se adauga 15 lei/pers

*În cazul în care vor fi mai puţini participanţi, tariful se recalculează.

*Ghidul are voie sa modifice programul turistic fara a schimba structura acestuia.

Rezerva un loc

You must agree to the conditions for processing your personal data.