Circuit: Triunghiul Manastirilor rupestre

Plecare din Timisoara 22.10-24.10.2021

 
Transport
Perioada 22.10-24.10.2021
Tarif
de la
 
14752
persoana/pachet

CIRCUIT „TRIUNGHIUL MANASTIRILOR RUPESTRE: CETATENI, NAMAIESTI, CORBII DE PIATRA”

 

Perioada 22.10-24.10.2021

3 zile/ 2 nopti

 

Denumirea traseului  “Triunghiul Manastirilor rupestre” vine de la faptul ca cele trei manastiri rupestre, Cetateni, Namaiesti si Corbii de Piatra, alcatuiesc un triunghi echilateral cu latura de 20 de kilometri. Acest traseu combina istoria cu spiritualitatea si cu misticismul. Sunt locuri naturale impresionante prin frumusete, in care am descoperit schituri rupestre, altare ale lui Zalmoxe, biserici ctitorite de legendarul Negru Voda, pe Cavalerul Trac, o biserica cu doua altare, urme de pasi lasate in piatra, monumente ridicate in cinstea luptatorilor anticomunisti.

 

Ziua 1

Plecare  la ora 7.00 de la AMG la ora 7.00 pe traseul Timisoara-Curtea de Arges-Campulung

   Oprire la Curtea de Arges pentru a vizita manastirea. Situată la capatul unui bulevard cu tei batrani de sute de ani, Mănăstirea Curtea de Arges este cel mai important loc de pelerinaj si rugaciune din judetul Arges, avand hramul “Adormirea Maicii Domnului“. Ctitorita in vremea domnitorului Neagoe Basarab, intre 1512 – 1517, manastirea este parte a celei mai celebre legende romanesti: “Legenda Meșterului Manole“. In apropierea mănăstirii se află fântâna meșterului Manole, constructorul legendar al mănăstirii, eroul mai multor balade populare. Legenda spune că meșterul Manole pentru a opri dărâmarea pereților și-a zidit în zidurile mănăstirii soția.

   Mănăstirea Corbii de Piatră este o mănăstire din România situată în satul Jgheaburi, comuna Corbi, (județul Argeș). Mănăstirea este un ansamblu rupestru din secolul XIV, reînființat în anul 1512, în perioada domnitorului Neagoe Basarab (1512-1521).
Biserica mănăstirii este săpată în stâncă (gresie). Lângă biserică, săpat tot în stâncă, se află trapeza mănăstirii, sala de mese a mănăstirii, un spațiu dăltuit la rându-i în stâncă, despre care tradiția afirmă că a fost folosit de Neagoe Basarab ca tribunal în aer liber, pentru a face judecăți publice. Este situată la 400 m de centrul comunei Corbi, pe malul stâng al Râului Doamnei (județul Argeș). Această localitate este atestată ca fiind locul de baștină al Corvineștilor. În prezent încă se mai pot observa în zonă ruinele castelului lui Voicu, tatăl lui Ioan Corvin. Biserica rupestră de la Corbii de Piatră a fost săpată în peretele masiv de stâncă, înalt de circa 30 m și lung de 14,5 m.  

Plecare spre Campulung  Cazare si cina hotel/pensiune 3*.

Ziua 2-a Mic dejun

    În apropierea oraşului Câmpulung, la o altitudine de 800 m, într-o zona de un pitoresc deosebit se află Mănăstirea Nămăieşti, una din cele trei aşezăminte monahale rupestre alături de Mănăstirile Cetăţuia şi Corbii de Piatră. Situată în satul cu acelaşi nume, Mănăstirea Nămăieşti se află în apropierea casei memoriale George Topârceanu. Documentele istorice atestă satul şi Mănăstirea Nămăieşti în anii 1503-1547, în hrisoavele domnitorilor Radu cel Mare şi Mircea Ciobanul. Biserica mănăstirii este considerată monument istoric din sec al XIV-lea. În biserica Mănăstirii Nămăieşti se află una din cele mai vechi icoane  nu numai din România ci din întreaga creştinătate. Această icoană , punctul de referinţă al bisericii, considerată făcătoare de minuni, se presupune că a fost pictată de către Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca.Tot legenda spune că biserica săpată în piatră ar data din perioada când creştinismul se propovăduia în taină, în grote, din perioada primilor daci creştinaţi.

   Continuam drumul   spre Manastirea Cetatuia Negru-Voda, supranumită „Meteora României“.
Aflată la 22 de kilometri de oraşul Câmpulung Muscel, la o altitudine de 880 de metri, Mănăstirea Cetăţuia Negru-Vodă seamănă cu Schitul Meteora din Grecia şi este considerată cea mai aspră sihăstrie românească. Alimentele, materialele şi apa se transportă până acolo cu un funicular.
    Este o manastire ortodoxa cu obste de calugari aflata in comuna Cetateni, judetul Arges. Manastirea este situata la 22 de kilometri sud-est de orasul Campulung, pe soseaua nationala Campulung-Targoviste-Bucuresti, pe frumoasa vale a Dambovitei, intre satele Cetateni si Cotenesti. Cunoscuta initial sub denumirea de "Schitul Cetatuia Negru Voda", manastirea este construita pe o stanca inalta, la altitudinea de 881 de metri, pe malul stang al raului Dambovita, intre "Valea lui Coman" si "Valea Chiliilor". De la soseaua principala si pana la manastire, pe o poteca ingusta, se face insa mai putin de un ceas. Ctitorul mănăstirii nu se cunoaşte cu certitudine. Se presupune că acesta ar fi fost voievodul Nicolae Alexandru Basarab, fiul lui Basarab I. Acesta apare în al treilea strat de frescă în naos. Tradiţia locală susţine că primul ctitor ar fi fost Negru Vodă. Biserica din peşteră, atribuită lui Negru Vodă a fost construită în secolul al XIII-lea, odată cu cetatea Câmpulung-Muscel, prima capitală a Ţării Româneşti. Schitul Cetăţuia este amintit în timpul lui Mihai Viteazul care a trecut pe acolo în anul 1595. Domnitorul Constantin Şerban s-a refugiat în acest loc în 1658, iar în anul 1690 şi Constantin Brâncoveanu. Atunci schitul era metoc al Mănăstirii Negru Vodă din Câmpulung - Muscel. Scriitorul Petre Ispirescu spunea că la Cetăţuia "te simţi mai aproape de Dumnezeu. Un fel de teamă neînţeleasă ţi se strecoară în inimă; rămâi uimit de atâta mărire şi pari că eşti pe altă lume."

   Biserica din manastire are doua hramuri: Adormirea Maicii Domnului, pana in anul 1918, iar mai apoi, si Izvorul Tamaduirii. În mănăstire se află două biserici: biserica veche, aflată într-o peșteră naturală, şi biserica nouă din lemn, în stil maramureşean. Biserica rupestră este împărţită clasic, în Sfânt Altar, naos şi pronaos. Această biserică păstrează trei straturi suprapuse de pictură, constatate de pictorul Teodorescu în anul 1922.

    Pe cel mai înalt colţ de stâncă de pe vârful Cetăţuia este o cruce, supranumită "crucea dorinţelor". Aici s-a rugat Negru-Vodă să scape de năvălitori. Aceeaşi legendă spune că celui care ajunge aici şi se roagă îi vor fi îndeplinite trei dorinţe. Dar aceste dorinţe trebuie chibzuite cu grijă. Pe cărarea de piatră ce coboară de la cruce se văd nişte urme de picior săpate în piatră. Aceste urme misterioase, spune legenda, ar fi ale lui Negru-Vodă şi ale soţiei sale. Rugându-se să scape de urgia tătarilor, domnitorul ar fi cerut un semn că rugăciunea i-a fost auzită. Pe când coborau de pe vârful pe care s-au rugat, stânca s-a topit sub paşii lor, semn că rugile le-au fost îndeplinite.

Intoarcere la Campulung, cazare si cina hotel/pensiune 3* in zona.

Ziua 3 Mic Dejun

     Plecare spre Timisoara cu oprire la Salina Ocnele Mari din localitatea Ocnele Mari, in partea central-sudica a Romaniei, in zona Subcarpatilor Valcii. Salina Ocnele Mari a fost de curand amenajata pentru vizitare, pentru turistii care doresc sa cunoasca un loc deosebit. Zona de vizitare este amenajata la 225 de metri fata de nivelul marii se intinde pe o suprafata de 10.000 de metri patrati. Vizitare salina.  Continuam drumul spre statiunea Calimanesti Caciulata unde optional se poate servi pranzul. Dupa o scurta plimbare prin statiune, plecam spre Timisoara.

Sosire seara tarziu.

Tarif  730 lei/persoana

 

 

Tariful include:

-2 nopti  cazare in camera dubla/tripla

-masa: mic dejun si cina 

-ghid clasificat

-transport autocar clasificat conform normelor UE

 

Tariful nu include:

-supliment camera single 250 lei/ persoana

-mesele de pranz;

-intrarile la obiectivele turistice.

Nota*:

*Tariful este calculat pentru un grup format din 30 platitori.

*In cazul unui grup cuprins intre 20-29 persoane, se va achita un supliment de 80 lei/persoana.

*Ghidul are voie sa modifice ordinea obiectivelor turistice fara a modifica structura acestora.

 

Rezerva un loc

You must agree to the conditions for processing your personal data.