Maramures in culori de toamna....

Plecare din Timisoara 21.10-24.10.2021

 
Transport
Perioada 21.10-24.10.2021
Tarif
 
16268
persoana/pachet

Maramures in culori de toamna

Istorie, religie si relaxare!

 

 

Perioada  21.10-24.10.2021 /4 zile/ 3 nopti

Se viziteaza: Castelul Karoly- Memorialul Durerii -Muzeul Satului Maramuresan-Sapanta- Mănăstirea Bârsana -Breb- Biserica de lemn Șurdești- Biserica de lemn din Plopiș “Sfinţii Arhangheli”- Biserica de lemn din Rogoz „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” - Mănăstirea Rohia- Mănăstirea Nicula 

 

Ziua 1

 Plecare  la ora 7.00 de la AMG din Timisoara spre Maramures. Se parcurge traseul Timisoara –Oradea- Carei-Baia Mare- Barsana  

In drumul nostru vizitam Oradea – unde facem un tur pietonal  pornind din centru cu vizitarea Bisericii cu luna si palatul Vulturul Negru.

Ne îmbarcam in autocar si ne continuam drumul pana la Carei unde vizitam  Castelul Karoly numit si  Peleșul Transilvaniei. Din Carei ne deplasam spre Baia Mare. La Baia Mare facem o scurta vizita in centrul istoric, unde putem vedea:  Turnul Ștefan, parte a fostei catedrale Sf. Stefan, construita intre 1446-1468 si are peste 45 m inaltime; Catedrala Sf. Ștefan  contruita intre 1347 si 1387; Bastionul Măcelarilor. Plecare spre  Barsana.

Cazare si  cina  in apropire la pensiune 3*.

Ziua 2

 Dupa  mic dejun plecam spre Sighetul Marmatiei unde vizitam Memorialul Durerii . Vom merge apoi la  Muzeul Satului Maramureșean unde vom  descoperi farmecul caselor de lemn de altădată.  Plecam apoi spre Săpânța. Faima localității Săpânța se trage de la renumitul său Cimitir Vesel, care a devenit o importantă atracție turistică.  De aici facem o scurta oprire la Mănăstirea Săpânța Peri aflata la 2 km de Cimitirul Vesel, este considerată ca fiind cea mai înaltă biserică de lemn din lume. Optional se  poate  servi  masa de pranz  la o păstravarie in Săpânța. Continuam drumul  spre Mănăstirea Bârsana,  mănăstire atestată documentar din  1326,  fiind considerata cea mai frumoasa manastire din Maramures. 

Cazare si cina pensiune 3* langa Barsana.

Ziua 3

Dupa  micul  dejun, facem un circuit pe  traseul bisericilor de lemn, declarate monumente UNESCO:  Breb-Budesti-Surdesti-Plopis-Rogoz- Botiza-Poienile Izei-Rozavlea.

In localitatea Breb, putem viziona biserica veche si gospodăriile tradiționale din Breb deținute de Prințul Charles al Marii Britanii. In satul Budesti (atestat documentar de la 1361) gasim Biserica de lemn din Budesti Josani  ridicată în 1643 din bârne de lemn, considerata construcție "magnifică" pentru epoca sa și mult timp după aceea.

Biserica de lemn Șurdești , ridicată pe la anul 1721 de către comunitatea greco-catolică a satului Șurdești și construită din lemn de stejar sub îndrumarea meșterului dulgher Macarie, biserica este renumită ca realizare arhitecturală. Înălțimea remarcabilă a turlei, proporțiile armonioase ale edificiului și pictura interioară îi conferă titlul de ”Catedrala bisericilor de lemn”.

Turnul-clopotniță, impresionant ca înălțime, se ridică la 54 de metri spre cer – de trei ori mai mult decât lungimea bisericii – flancat la colțuri de patru turnulețe, semn distinctiv al importanței comunității de la acea vreme.

Biserica de lemn din Plopiș “Sfinţii Arhangheli” Inclusă în patrimoniul UNESCO în anul 1999, biserica de lemn din Plopiș este relativ modestă ca dimensiuni (17 m lungime, 7 m lățime și 47 de m înălțime), dar se remarcă prin proporțiile armonioase și echilibrate.

Biserica se află în satul Plopiș din comuna Șisesti – fostul Fisculaș din perioada austro-ungară – și a fost ridicată între anii 1796-1798, având hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Construcția bisericii s-a realizat din bârne de lemn asamblate în coadă de rândunică (stilul blockbau).

Biserica de lemn din Rogoz „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” este una dintre cele mai interesante și valoroase din Transilvania. Construcția este datată de tradiție în anul 1663, moment susținut de inscripția de la intrare care evocă invazia tătară din 1661. Se află pe lista monumentelor istorice din 2004, monument istoric este înscris și în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO .

 Cina si  spectacol traditional maramuresan  la pensiune 3*.

Ziua 4

Mic dejun.  Plecare spre Timisoara  cu oprire la Mănăstirea Rohia, localizată în Rohia și este un lăcaș de cult de călugări ce aparține de Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, aici trăindu-și viața monahală Nicolae Steinhardt, autor a numeroase lucrări de referință. Plecare spre Manasirea Nicula din judetul Cluj.

Mănăstirea Nicula este un important centru de pelerinaj din Ardealul de Nord. Vechi loc de pelerinaj greco-catolic, biserica mănăstirii a adăpostit de-a lungul timpului renumita icoană pictată în anul 1681 de meșterul Luca din Iclod. Conform unui proces-verbal întocmit de ofițeri austrieci, icoana ar fi lăcrimat între 15 februarie și 12 martie 1699. În anul 1713 guvernatorul Transilvaniei Sigismund Kornis a dus icoana la reședința nobiliară de la Castelul Kornis din satul Benediugu Dejului, de unde aceasta a ajuns la Cluj. După care, icoana se întoarce la Nicula, în bisericuța de lemn nou construită pe dealul împădurit din partea de miazăzi a satului, pentru a adăposti odorul bisericesc. Potrivit datelor existente icoana ar fi fost dăruită sătenilor de la Nicula de către nobilul român Ioan Cupșa.

Plecare spre Timisoara, sosire seara tarziu.

Tarif 805 lei/pers/loc in camera dubla sau tripla

Tariful include:

-3 nopti cazare pensiune de 3*in zona Barsana

-masa demipensiune cu mancare traditionala

-spectacol morosan 1 ½ ore

-transport autocar

-ghid turistic autorizat 

Tariful nu include:

-intrarile la obiectivele turistice

-masa de pranz

-supliment de single 420 lei/persoana/sejur

 

  Nota: 

*Tariful este valabil pentru grup de minim 30 de persoane. În cazul în care vor fi mai puţini participanţi, tariful se recalculează.

*Ghidul are voie sa modifice programul turistic fara a schimba structura acestuia.

 

 

Rezerva un loc

You must agree to the conditions for processing your personal data.