Cetatea Oradei si cladirile in stil Art Nouveau si secession!

Plecare din Timisoara 16.10.2021 cu preluare din Arad!

 
Transport
Perioada 16.10.2021
Tarif
de la
 
1920
persoana

 

CETATEA ORADEI SI CLADIRILE IN STIL ART NOUVEAU SI SECESSION

Plecare in  16.10.2021

 

 Punctele forte: Palatul Vulturul Negru-Teatrul de Stat”Regina Maria”-Biserica cu Luna-Palatul Primăriei-Podul Intelectualilor-Palatul Baroc- Palatul Moskovits Miksa-Palatul Episcopal Greco Catolic-Palatul Sztarill Complexul Ursulinelor

Oradea
Conform traditiei, Oradea a fost fondata de regele Ungariei, Sf. Ladislau, care indragostit fiind de aceste locuri cu nuferi si ape termale intemeiaza , la indemnul unor ingeri care i-au aparut in vis, o manastire. Abia in anul 1113 a fost consemnata prima atestare documentara a Oradei, sub forma latina Varadinum.

Vestitul astronom şi matematician Peuerbach a construit aici, într-unul din turnurile Cetăţii, primul observator astronomic de pe actualul teritoriu al României şi unul din primele din Europa.Oradea a avut meridianul zero până în anul 1667.  

Oradea, un oras cu o istorie de peste 900 de ani detine cel mai bogat şi divers patrimoniu Art Nouveau din ţară, 20 de imobile fiind clasate ca monumente istorice şi este singurul oraş al României intrat în reţeaua europeană a oraşelor Art Nouveau.

  Plecare la ora 07:00 din Timisoara.

Se parcurge traseul : Timisoara – Arad – Oradea- Timisoara­.

Obiective turistice care se pot vizita in limita timpului disponibil: Piata Unirii, Palatul Apollo, Palatul Ullmann, Palatul Stern, Sinagoga Sion , Casa Darvas.

Palatul Vulturul Negru este un monument arhitectonic reprezentativ al municipiului Oradea,  avand pasajul interior  inspirat de  a vestitele Galeri Vittorio Emanuele din Milano, decorat cu vitralii, coloane, sticla sablata si lambriuri frumos sculptate de o sensibilitate artistica deosebita. Palatul este construit între 1907-1908 de arhitecții orădeni Marcell Komor și Dezső Jakab, în stil secession. Antreprenorul lucrării a fost Ferenc Sztarill. Decorată cu motive florale, simboluri inspirate de păsări şi un vitraliu cu un vultur negru la intrare, palatul a fost inaugurat cu fast în 1908.

 Clădirea Teatrului de Stat Regina Maria” este una dintre monumentele de arhitectură emblematice ale oraşului. A fost construit în perioada 21 iulie 1899 1 octombrie 1900 de către arhitectul Rimanóczy Kálmán Junior.In fata Teatrului se remarca două statui alegorice reprezentând Drama și Comedia.

 Palatul Rimanoczy Sr , a fost construit in anul 1905 dupa planurile lui Rimanoczy Kalman junior. El a incercat la o scara redusa sa reproduca intr-un mod orgininal, dar intr-o forma simplificata palatul Cá D’Oro din Venetia care imbina armonios stilul eclectic cu influente gotic-venețian.

 Palatul Episcopal Greco Catolic este o adevărată bijuterie arhitectonică. S-au aplicat soluţii arhitecturale şi decorative din repertoriul stilului eclectic, foarte spectaculos în sine, astfel încât în 1903 clădirea oferea orădenilor o adevărată demonstraţie a artei de a combina cu rafinament diferite stiluri istorice, de la neo-romanic la neo-bizantin, cu accente ale Artei 1900.

 Podul Intelectualilor este unul dintre cele mai frumoase și circulate poduri pietonale din România. Denumirea a primit-o la începutul anilor 1990, când intelectualii acelor vremuri, treceau zilnic podul peste Criș pentru a ajunge la redacţiile bihorene din acea vreme. Dar podul Intelectualilor are o istorie de peste 150 de ani, povestea acestei pasarele începe prin anii 1850, atunci Podul Intelectualilor era un pod din lemn, care la ambele capete  avea o căsuţă, iar persoanele care doreau să treacă Crisul Repede erau nevoite să plătească o para.

 Biserica cu Lună, unică în Europa prin mecanismul aflat în turla bisericii care pune în mişcare o sferă cu diametrul de 3 metri de forma lunii. Sfera e vopsită jumătate în galben şi jumătate în negru şi se deplasează după mişcarea de rotaţie a Lunii în jurul Pământului, arătând, prin rotirea sa, toate fazele Lunii. Biserica a fost construită în perioada 1784-1790, iar în biserică se află portretul lui Horea eroul revoluţiei din 1784, poziţionat deasupra iconostasului.

 Palatul Primăriei este opera arhitectului Rimanóczy Kálmán-junior. Construcţia acestui obiectiv monumental începe în anul 1901 iar in octombrie 1903, clădirea era inaugurată şi pusă în funcţiune. Turnul cu ceas, faţada cu bogăţia sa de elemente arhitecturale au fost atent tratate de proiectantul-executant. Turnul cu ceas a servit ca punct de veghe pentru pompierul de serviciu al oraşului. În mod ironic, în 1944, turnul împreună cu acoperişul şi ultimul etaj au fost mistuite de flăcări. Ele au fost refăcute. Orologiul de la cota cea mai înaltă cântă la ore fixe Marşul lui Iancu" şi a fost construit la începutul secolului XX, în anul 1904 de către un lăcătuş ceasornicar pe nume Mezey Dezső.

  Palatul Baroc este considerat unul dintre cele mai frumoase palate din sud-estul Europei, construit în stil baroc. Ridicat la jumătatea secolulului al XVIII-lea, dupa planurile arhitectului Franz Anton Hillebrandt la inițiativa episcopului Adam Patachich. Palatul baroc prin arhitectura, prin compoziția sa, cât și prin construcția detaliilor, urmează stilul barocului Germaniei de jos, fiind considerat cel mai important monument al barocului târziu.

  Palatul Moskovits Miksa, situat vizavi de palatul Apollo, a fost construit dup
ă planurile aceluiaşi arhitect, între anii 1904 şi 1905. Este o nouă mostră de apetit deosebit pentru secessionul de sorginte germană al lui Rimanóczy, secession münchenez, aşa-numitul Lilienstil, în cazul de faţă.

 Palatul Sztarill ( astazi functioneaza sub numele Hotelul Astoria), cu renumita cafenea Emke în care poetul Ady Endre şi-a petrecut o bună parte din activitatea sa literară şi unde şi-a cunoscut muza inspiratoare, Leda. Palatul a fost realizat de Sztarill Ferenc, între anii 1902 şi 1906, în stil eclectic cu amprente vădite de secession.

 Complexul Ursulinelor, alcatuit din Manastirea Ursulinelor si Biserica „SFÂNTA ANA”, două clădiri aparent distincte, sunt unite de o evoluţie istorică comună. Ambele iau naştere, odată cu anul 1771, la iniţiativa canonicului Stephanus Szentzy, cel care cumpără terenul unui mai vechi claustru.

  Cetatea Oradea a fost construită în vremea regelui maghiar Ladislau I (1077-1095) . Cetatea cuprinde 5 bastioane (Bastionul Aurit, Bastionul Bethlen, Bastionul Ciunt, Bastionul Crăișorul și Bastionul Roșu) și 12 corpuri, dar și un palat gotic, unul renascentist și Biserica Romană-Catolică (unde este înmormântat chiar Regele Ladislau I). Șanțul care înconjoară Cetatea amintește de rolul important de apărare cu care a fost înzestrată această construcție, greu de cucerit de-a lungul secolelor. Șanțul era umplut cu apă termală din Pârâul Peța, dar și cu apă rece din Crișul Repede, având adâncimi de 4 m și lățime de 50 de metri, care astfel a împiedicat înghețarea apei și cucerirea Cetății pe timp de iarnă.

 

 

 

 

Tarif  95 lei /persoana

 

Tariful include:

- Transport autocar clasificat

- ghid turistic

 

 

Tariful nu include:

- pranzul ( optional)

- alte cheltuieli

-intrarile la obiective

 

 

 

Nota*:

*Tariful este valabil pentru grup de minim 30  de persoane. Pentru un grup intre 25-29 persoane se achita un supliment de  20 lei/pers.

*În cazul în care vor fi mai puţini participanţi (sub 25 persoane), tariful se recalculeaza sau se reprogrameaza excursia.

 

*Ghidul are voie sa modifice programul turistic fara a schimba structura acestuia.

 

Rezerva un loc

You must agree to the conditions for processing your personal data.