O zi la Pestera Bolii,Canionul Bănita, Turnul medieval Crivadia, Giardini di Zoe

Plecare din Timisoara 25.07.2020

 
Transport
Perioada 25.07.2020
Tarif
de la
 
2788
persoana

 

Vizitati cu noi:

 

Pestera Bolii, Canionul Bănita,

 

Turnul medieval Crivadia, Giardini di Zoe  !!!

 

Plecare 25.07.2020

Plecare din Timisoara la ora 7:00  de la AMG  pe traseul Caransebes  -Hateg -Petrosani -Pestera Bolii . Sosire in jurul pranzului.

 

Peștera Bolii este situata în partea de nord a orașului Petroșani, la 6 km de acesta, pe drumul care leagă Valea Jiului de Tara Hațegului, în locul unde se întâlnesc Munții Retezatului cu cei ai Sebeșului. Numele peșterii vine probabil de la familia Bolia care a avut încă din secolul XV-lea proprietăți de pământ și păduri în zonă. Peștera începe acolo unde Pârâul Jupâneasa se pierde în pachetul de calcarele jurasice printr-un portal spectaculos de 20 m la baza si 10 m înălțime. Peștera Bolii este o străpungere naturala accesibilă pe toata lungimea ei, una din putinele peșteri de acest fel din ţară. Prin anii ´60 peștera a fost amenajată cu poduri de trecere peste pârâu dar ele au fost distruse în timp. Peștera a fost abandonata până de curând când speologii locali de la Asociația Petroaqua, au trecut la reamenajare. Au fost montate podețe care ușurează parcurgerea întregului gol subteran fără pericol.

La nici doi kilometri de Peștera Bolii, pe drumul ce leagă Hațegul de municipiul Petroșani se află desprins dintr-o altă lume.

Este vorba de canionul carstic de la Bănița, un loc puțin promovat, însă de o frumusețe rară. Accesul către cheile Băniței, acolo unde se află canionul se face de pe drumul european E79. Pe o lungime de 200 metri, pârâul Jupâneasa a sculptat în calcar milioane de ani, pentru ca astăzi turiștii să se poată bucura de o priveliște încântătoare. Vara este anotimpul cel mai potrivit pentru vizitarea acestui canion.

 

Continuam drumul  spre  Banpotoc.  

 Pe traseu ne oprim pentru o scurta si usoara drumetie  unde vom putea observa Turnul-cetate de la Crivadia, prin forma și dimensiunile sale, este o construcție deosebită în arhitectura fortificațiilor medievale din Transilvania. Amplasat în pasul Merișor, turnul a fost restaurat în anul 1961, după o cercetare arheologică sistematică. Istoricul Radu Popa a dus originile turnului până la 1493, deși fortificația ale cărei urme se mai văd azi a fost construită la 1528. „Două documente aduc lumină în această privință. Primul datează din 3 noiembrie 1528, prin care nobilii comitatului Hunedoara se plâng lui George de Brandemburg, stăpânul cetății și al domeniului Hunedoara, rugându-l să intervină pe lângă regele Ferdinand împotriva lui Petru de Peren, voievodul Transilvaniei, care nu ținea seamă de vechile privilegii, construind un turn spre Vulcan și reținând pe seama lui tot aurul și vama … Al doilea document, din 14 iulie 1429, constituie răspunsul regelui Ferdinand al II-lea de Habsburg către voievodul Transilvaniei, prin care interzice ca oamenii săi, așezați în turnul numit, să perceapă vamă”

Ne indreptam spre Gradinile lui Zoe!

Una dintre cele mai spectaculoase grădini din România se numeşte „I giardini di Zoe” şi a fost înfiinţată de un om de afaceri italian în satul Banpotoc de pe Valea Mureşului, aflat în apropiere de Simeria.
In mai mult de un deceniu de muncă, Giovanni Salvatelli a transformat moşia întinsă pe şapte hectare într-o atracţie turistică vizitată de oaspeţi din toate colţurile ţării. A împodobit-o cu alei cu trepte de travertin, cu fântâni şi vase articanale de piatră, cu sculpturi şi ornamente din marmură, iar pe lângă grija pe care a purtat-o nenumăratelor specii de plante, italianul a adus aici specii de plante specifice regiuni pitoreşti a Toscanei.

 

Pranzul se poate servi optional la Castelul Maria din Banpotoc.
  Plecare spre Timisoara, sosire seara.

 

 

            

 

 

 

     Tarif 135 lei/persoană

 

 

Tariful include:

 

-transport autocar

 

-ghid insotitor

 

-intrare la Pestera Bolii

 

 

Tariful nu include:

-masa  de pranz

-alte cheltuieli

- intrarea la gradina 10 lei/pers

 

 

Nota*

Tariful este valabil pentru grup de minim 40 de persoane.

În cazul în care vor fi mai puţini participanţi, tariful se recalculează.

 

Rezerva un loc

You must agree to the conditions for processing your personal data.