Castrul Porolissum si Gradina Zmeilor-„Mica Cappadocie” a Transilvaniei

Plecare 06-07.11.2021 din Timisoara!

3
 
Transport
Perioada 06-07.11.2021
Tarif
de la
 
8286
persoana

 Castrul Porolissum si Gradina Zmeilor-„Mica Cappadocie” a Transilvaniei

PUNCTE FORTE ALE EXCURSIEI:

Castrul roman de la Porolissum

-Grădina Botanică din orașul Jibou

-Grădina Zmeilor" rezervaţie naturală protejată- Orasul baroc GherlaCetatea GherlaMemorialul Gherla -Pictura Coborârea de pe Cruce de Rubens

Ziua 1

Plecare din Timisoara la ora 6.00 de la AMG pe traseul; Arad-Salonta-Oradea-Alesd-Porollisum-Jibou-Gherla 

Ne oprim sa vizitam Castrul roman de la Porolissum care  se întinde pe teritoriul administrativ al localităţii Moigrad, com. Mirşid şi al localităţilor Brebi şi Jac, com. Creaca, jud. Sălaj. Suprafața totală a sitului este de aprox. 500 ha, din care a fost cercetat doar o mică suprafață (sub 10%). Capitală a provinciei romane Dacia Porolissensis, Porolissum a fost fondat probabil în vara anului 106 p. Chr. Certificatul de naştere al aşezării este reprezentat de diploma militară, descoperită aici. Eliberată la 10 august 106 p.Chr., aceasta se prezintă sub forma a două plăcuţe de bronz cu inscripţii în limba latină, certificând dobândirea cetăţeniei romane de către Marcus Ulpius Novantico, soldat într-o unitate militară a armatei romane din provincia Dacia.
Toponimul Porolissum, apreciat ca fiind de origine dacică, înseamnă "loc de trecere", "trecătoare", și este în strânsă legătură cu prezenţa în vecinătate a trecătorii "Poarta Meseșeană" - importantă cale de acces între spaţiul pannonic şi cel transilvan. Trecătoarea a avut o deosebită importanţă strategică şi militară, încă din antichitate.
 

Ne indreptam  spre Jibou unde vizitam Gradina Botanica .

Grădina Botanică din orașul Jibou reprezintă un punct de atracție pentru foarte mulți vizitatori din țară și de peste hotare. Aceasta a luat ființă în anul 1968 din inițiativa priceputului profesor Vasile Fati. În prezent, se întinde pe o suprafață de 25 ha, așezată în cadrul ansamblului Wesselényi. Amplasată la altitudinea de 272 m, înconjurată de dealuri destul de înalte, care o protejează împotriva curenților reci, se bucură de un climat foarte favorabil, care permite cele mai variate experimentări. Colecțiile Grădinii Botanice cuprind peste 5.000 de specii de plante provenite din variate zone geografice ale lumii. 

Pranzul il putem servi la un restaurant in Jibou.

Plecare spre Grădina Zmeilor" - este o rezervaţie naturală protejată, de tip geologic și peisagistic, ce se întinde pe o suprafaţă de aproximativ trei hectare, este unică în lume şi impresionează prin aspectul şi complexitatea formelor acestor stânci.

Situată în apropiere de satul Gâlgăul Almaşului, rezervaţia constituie un amplu fenomen de prăbuşire și erodare destructivă, dezvoltat în aşa numita gresie de Sânmihaiu. Aceasta este o gresie relativ slab cimentată, având intercalaţii de pietrişuri şi conglomerate. Formaţiunile de aici au luat naştere prin desprinderea unor blocuri sau compartimente de gresii din masivul care constituie dealul Închieturi (376 m) şi alunecarea lor pe argilele vineţii de la bază. În ansamblu, formaţiunile pietroase formează o îngrămădire haotică ciudată, dar cu atât mai frumoasă şi mai interesantă, ce se întinde pe circa cinci hectare. Zona a fost numită, într-o perioadă, Cheturi, probabil o referire la dealul din care s-au desprins. Ansamblu neregulat de stânci poartă numele de: "Fata Cătanii, Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Călugării, Căpitanul, Soldații, Eva, Dorobanțul, Degețelul, Sfinxul", cu forme bizare (turnuri, ciuperci, ace, abrupturi stâncoase), dispuse la baza dealului „Dumbrava”, formate prin acțiunea aerului (îngheț-dezgheț, vânt, temperatură), a apei (spălare, șiroire) și a proceselor gravitaționale (prăbușiri, surpări).

 Cazare si cina hotel 3*  in Gherla.

Ziua 2

Mic dejun. Vizitarea orasului Gherla.

Orasul baroc  GHERLA a fost intemeiat la inceputul sec. al XVIII-lea, de catre o parte a armenilor veniti din Moldova,sub conducerea episcopului Oxentius Varzarescu, cu acordul principelui Mihai Apafi. Incepand de la 1700, pe parcursul unei jumatati de veac au construit primul oras modern din Transilvania si imperiul Habzburgic, in stil baroc tarziu, dupa planurile arhitectului Alexis(Alexenian) din Roma. Noul oras ridicat "in maniera gherleana" dupa istoricul Nicolae Sabau, avea patru strazi drepte si paralele ce se intersectau perpendicular , toate cu deschidere spre raul Somes, o piata centrala mare cu numeroase edificii monumentale si un parc englezesc in zona vestica numit "Parcul Elisabeta". Din 1753 asezarea Candia de langa Cetatea Gherlei devine cartier al orasului. 

Atractii turistice in Gherla :  CETATEA GHERLEI (azi penitenciar de maximă siguranţă) este martora istoriei zbuciumate a Transilvaniei (fiind cunoscută şi sub numele de "Cetetea Martinuzzi")şi s-a clădit pe ruinele alteia mai vechi, după planurile arhitectului italian Dominico Da Bologna. PARCUL MARE, supranumit şi " Micul Schönbrun " parcul oraşului conceput în stil englezesc a fost inaugurat în 1864 şi se întinde pe cca.40 de ha. Aleile principale sunt orientate în direcţiile punctelor cardinale şi intercardinale că o adevărată " roză a vânturilor". Parcul cuprinde variate specii de arbori autohtoni dar şi exotici, printre ele se află şi doi arbori Ginkobiloba .

CATEDRALA ARMEANO-CATOLICA-SFÂNTA TREIME Fiind edificată între anii 1748-1800 este considerată de unii autori ca una din cele mai mari biserici armenesti din Europa. Sfintită la 17 iulie 1804 , ea a fost înzestrată cu o frumoasă si valoroasă orgă, executată de mesteri din Brasov având numeroase obiecte de mare valoare materială si spirituală printre care: relicva Sfântului Grigore-Luminătorul , pictura în ulei " Coborârea de pe Cruce " , crucea din aur masiv ornată cu pietre pretioase ce a apartinut episcopului VerzerescuEste opera originală a lui Rubens (după unii autori creată în atelierele lui Rubens) si este adăpostită de Catedrala Armeano-Catolică din Gherla.

MEMORIALUL GHERLA 

Inițiativa construirii Memorialului Gherla a luat ființă datorită tezaurului inestimabil de suferință, Gherla fiind pe harta gulagului românesc locul unde s-a suferit cel mai mult și mai intens. 

Plecare spre Timisoara, sosire seara tarziu.

 

 

Tarif 410 lei/pers loc in camera dubla/ tripla

 

Tariful include:

-1 noapte de cazare hotel 3*

-masa demipensiune

-ghid insotitor

-autocar clasificat

 

 

 

 Tariful nu include:

- supliment de single 100 lei /pers;

- masa pranz;

-intrarea la Cetatea Porolisum 6 lei/pers;

-intrarea la Gradina Botanica din Jibou10 lei/pers.

 

 

 Nota: 

*Tariful este valabil pentru grup de minim 30 de persoane.

În cazul în care vor fi mai puţini participanţi, tariful se poate recalcula.

*Ghidul are voie sa modifice programul turistic fara a schimba structura acestuia.

 

Rezerva un loc

You must agree to the conditions for processing your personal data.