Plecare din Timisoara in 24.10.2020
Toamna in Muntii Retezat si Tara Hategului.
Istorie si relaxare intr-o zi!
Perioada 24.10.2020
Plecare la ora 7.00 din Timisoara de la AMG pe traseul : Sarmizegetuza- Densus - Malaiesti- Sântămăria-Orlea - Biserica Colt - Rausor -Timisoara
Prima oprire o facem la Sarmizegetusa Ulpia Traiana, capitala anterioară a regatului dac, colonia Ulpia Traiana a fost întemeiată după cucerirea acestuia de către împăratul Traian, între anii 108-110. Conform unui monument epigrafic, orașul a fost fondat din porunca împăratului de către generalul guvernator Decimus Terentius Scaurianus. Ruinele orașului antic constituie un complex arheologic aflat în localitatea Sarmizegetusa din județul Hunedoara. În apropiere este și Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa, fondat în 1924, care adăpostește obiecte recuperate în cursul cercetărilor arheologice.
Plecare spre Biserica Densuş din Hunedoara, Biserica „Sfântul Nicolae” este un lăcaș de cult ortodox din localitatea Densuș, județul Hunedoara, una dintre cele mai vechi biserici din România, datând se pare din secolele XII-XIII. A fost ridicată pe ruinele unei construcții din secolul IV d.Hr.; are plan pătrat, cu naosul străpuns de un turn, sprijinit pe o boltă și este dotată cu o adâncă absidă semicirculară; întreaga construcție este acoperită cu plăci de piatră, iar majoritatea materialului său provine de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala Daciei romane (situată în apropiere); pictura murală a monumentului datează din secolul XV. Din 1991 este pe lista de monumente propuse pentru a intra în patrimoniul UNESCO. Nicolae Iorga a numit biserica "fără pereche în toată românimea".
În drum spre Munții Retezat, în comuna Sălașu de Sus, se află un monument istoric fascinant, ale cărui ziduri s-au păstrat până în zilele noastre. Vorbim despre Cetatea Mălăiești care, după ce a fost reabilitată a devenit una dintre cele mai importante atracții turistice din Țara Hațegului. Fortăreața medievală a fost ridicată, la sfârșitul secolului al XIV-lea, de familia de cnezi Sărăcin, la ieșirea din satul Mălăiești, ca punct de apărare împotriva unor atacuri mai ușoare. La început, cetatea avea un singur turn principal, apoi a fost ridicat și un brâu de ziduri înalte de șase metri și patru turnuri care înconjurau donjonul. De-a lungul timpului, acestea s-au distrus, astfel că a rămas în picioare până astăzi doar turnul-donjon.
Ne indreptam pasii spre Biserica Reformată-Calvină Sântămăria-Orlea, la sud de orasul Hateg, in localitatea Sântămăria Orlea. Odinioară catolică, se numără printre cele mai vechi biserici din spațiul românesc, fiind ridicată către sfârșitul secolului al XIII-lea. Alcătuită dintr-o navă tăvănită, din turn pe fațada de vest și un altar dreptunghiular boltit în cruce pe ogive, prezintă forme arhitectonice specifice tranziției de la romanic la goticul timpuriu. În interior se află un valoros ansamblu de pictură murală.
Plecare spre Mănăstirea Colţ, situată in satul Sușeni al comunei Râul de Mori din judeţul Hunedoara, la intrarea pe valea Râușorului și la 3 km distanţǎ de satul Râu de Mori. Biserica funcţionează ca schit cu obşte de călugări şi poartă hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor”. Biserica a fost construită la inceputul secolului al XIV-lea, intre anii 1310-1315 şi se remarcă din două elemente deosebite: in primul rând prin amplasarea unui turn peste altar şi apoi prin resturile de pictură murală din interior. Pe pereții bisericii se mai păstrează încă mici porțiuni ale picturii originale. Incă de la inceput, biserica de aici a fost ortodoxă.
Plecam spre statiunea Rausor considerată perla ascunsă a Retezatului, este din ce în ce mai căutată de turişti. Stațiunea Râușor se află pe versanții nordici ai Masivului Retezat la altitudine de 1250 metri, în Parcul Național Retezat, primul de acest gen din România, recunoscut încă din anul 1935. Este o destinație montană deosebit de frumoasă și nu foarte aglomerată și un punct de acces în parcul național.
Pranzul se poate servi optional la Rausor sau in zona Hateg.
Dupa cateva ore de relaxare plecam spre Timisoara. Sosire seara tarziu.
Tarif 140 lei/ pers pentru grup 30 pers.
Tariful include:
-transport autocar
-ghid insotitor
Tariful nu include:
-masa de pranz
-intrare cetatea Malaiesti 4 lei/pers
-intrare Sarmizegetusa 14lei/pers
-alte cheltuieli
Nota:
Tariful este valabil pentru grup de minim 30 de persoane.
În cazul în care vor fi mai puţini participanţi, tariful se poate recalcula.