Plecare din Timisoara 13.11-15.11.2020
Weekend in Tara Motilor
Pe urmele lui Avram Iancu-Craisorul Muntilor
Perioada 13.11-15.11.2020/2 zile/1 noapte
Ziua 1
Plecare de la Adam Muller Gutennbrunn la ora 7,00 spre Valea Ariesului.
In drumul nostru spre destinatie, intre Brad si Abrud ne intampina Muntele Vulcan (1257m), in pasul Buces -Vulcan, un masiv calcaros ce domina imprejurimile si care e declarat rezervatie naturala.
Trecem prin Comuna Vidra unde optional putem vizita Expozitia etnografica. Aici, expoziţie înseamnǎ o cǎsuţǎ din bârne, construitǎ la 1871, la intrare cu târnaţ, cu douǎ încǎperi şi acoperiş din şindrilǎ. În târnaţ îşi gǎsesc locul ghiobul de stup şi ghioaba pentru varzǎ muratǎ, scaunul de vǎsǎrit. Mobilierul este foarte simplu: douǎ lǎdiţe de zestre în care sunt aşezate ţoale şi îmbrǎcǎmintea moţeascǎ, de-a lungul pereţilor, laviţele şi masa, canapeiul, leagǎnul împletit din nuiele şi patul cu strujac. În a doua încǎpere se pǎstreazǎ obiecte ce foloseau la prelucrarea cânepii, la munca câmpului şi la pǎstorit. Curtea casei este pavatǎ cu lespezi de piatrǎ, aici stǎ cǎruţa moţeascǎ cu care se transportau ciuberele, doniţele şi butoaiele în ţarǎ, în schimbul cerealelor.
Trecand in drumul nostru prin satul Goiești, ne putem opri la Biserica de lemn cu hramul ”Sfinții Trei Ierarhi”, un lăcaș de cult înălțat în secolul al XVIII-lea (1712), unde Avram Iancu ar fi fost botezat. Aici, de peste 300 de ani, generații la rând, oamenii locului își închină gândurile bune Domnului.
Plecam spre Casa Memoriala Avram Iancu, un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul satului Incești din comuna Avram Iancu. Muzeul este adăpostit în casa părintească, construită în jurul anului 1800, de către părinții lui Avram Iancu: Alexandru și Maria Iancu. Este o casă tipic moțească cu acoperiș țuguiat și terminat cu patru arcade semicirculare.Tot in zona, la vreo 500 de metrii de mers de la sosea, ni se dezvaluie o frumoasa cadere de apa inconjurata de bolovani gigantici si de o padure de foiase - Cascada Pisoaia sau Cascada Miresii, cum i se mai spune. Acesta are si o legenda care spune ca au existat doi indragostiti in aceasta zona. Ea provenea dintr-o familie bogata, in timp ce el, era sarac. Parintii fetei s-au opus relatiei, fapt ce au determinat-o pe aceasta sa se arunce de la inaltime. Se considera ca aceasta apa care curge reprezinta lacrimile puternice ale fetei. Altii cred ca fetele nemaritate care vin singure in aceasta zona vor auzi cum apa le sopteste numele barbatului cu care se vor casatori.
Căderea de apă se realizează de la aproximativ 18 m înălţime, cu un front de despletire a firului apei de 25 metri pe abruptul stâncos.
Lângă drumul asfaltat putem vizita Dealul cu melci, o rezervatie naturală paleontologica cu un bogat punct fosilier cu gasteropode, cu o vechime de 65-70 milioane de ani, reprezentand o alternanta de conglomerate cu gresii si marne unde sunt incrustate 35 specii de moluste. Specia dominantă este Acteonella gigantea. Zona protejată are 0,6 ha.
Plecăm mai departe pe Valea Ariesului. Relaxare la munte, cazare si cina cu program folcloric la pensiunea 3* din zona Valea Ariesului.
Ziua 2
Mic dejun
Prima oprire o vom face la Lacul Taul Mare, aflat la o altitudine de aproximativ 930 m, pe teritoriul localităţii Roşia Montană. Tăul Mare este un lac artificial construit în anul 1908, alături de alte astfel de tăuri (Tăul Cornei,Tăul Ţarinii etc.), care la acea vreme erau necesare pentru punerea în mişcare a steampurilor (instalaţie de separare a aurului). Situat în parte estică a comunei, Tăul Mare are o suprafaţă de 40.000 mp. şi este alimentat de trei pâraie izvorâte din dealurile Rotundu,Vârşi şi Suley. Acesta reprezintă un important punct de interes turistic al zonei, care oferă o panoramă deosebită spre Vârul Carnic, Vf. Cetate şi Vf. Vulcan. Privit dintr-un anumit unghi acesta ia forma unei inimi.
Lăsand in urma Valea Ariesului ne oprim la Brad pentru vizitarea Muzeului Aurului. Colecția mineralogică din Brad , este unică în Europa. Muzeul Aurului din Brad a luat ființă în 1896 când un geolog neamț a strâns câteva piese găsite în minele din zonă. În cursul anilor la Muzeul aurului de la Brad s-a adunat cea mai mare colecție de piese din aur nativ din Europa. Remarcabile sunt exponatele cu aur nativ, originare din Munții Metaliferi.
Cu o istorie de câteva veacuri, Mănăstirea Crișan, cunoscută și sub denumirea de Mănăstirea Vaca, este o mănăstire ortodoxă situată în satul Crișan, din comuna Ribița, la 8 km de Brad. Țara Moților este cunoscută în întreaga țară, ca fiind un tărâm în care oamenii au foarte bine împământenit patriotismul și dragostea față de acest popor. Chiar și în biserica de aici, au fost pictați cei trei conducători ai Răscoalei de la 1784, Horea, Cloșca și Crișan, dar și Crăișorul Munților, Avram Iancu. Mănăstirea a fost numită de-a lungul timpului, „Vaca”, după numele satului din apropiere în care s-a născut căpitanul Gheorghe Crișan, unul dintre cei trei eroi ai răscoalei țărănești.
Ne indreptam spre Tebea, capitala regiunii istorice Tara Zarandului.
Localitatea Tebea a fost intemeiata in secolul al XIV-lea. Aici, in locul numit "Panteonul Motilor", se gaseste "Gorunul lui Horea". Este un stejar vechi de circa 400 de ani, cu circumferinta de 9 m. Pentru a fi protejat de distrugerea prin uscare si putrefactie, in anul 1924 a fost legat cu cercuri de otel si cimentat in interior. Pentru a permite dezvoltarea coroanei, a fost retezat la inaltimea de 9 m, de unde s-a dezvoltat o creanga laterala. Sub acest copac Horea i-a chemat la lupta pe motii iobagi. Langa acest gorun (aflat in cimitirul satului) este ingropat Avram Iancu. In prezent creanga laterala a gorunului nu mai exista, ci doar trunchiul cimentat, lipsit de viata.
Sosire in Timisoara seara.
Tarif 370 lei/pers
Tariful include:
-1 noapte cazare in camera dubla/tripla
-masa mic dejun si cina festiva cu spectacol de dansatori si tulnicarese
-ghid clasificat
-transport autocar clasificat conform normelor UE
Tariful nu include:
-supliment camera single 100 lei
-intrarile la obiectivele turistice:
Muzeul Aurului de la Brad
15 lei pentru adulţi
10 lei pentru pensionari, studenţi şi elevi de peste 14 ani
5 lei pentru copii sub 14 ani
Intrarea la Casa Memoriala Avram Iancu 5 lei
Complexul de la Tebea 10 lei
Nota:
Tariful este valabil pentru grup de minim 30-35 pers platitoare.
In cazul in care vor fi mai putini participanti, tariful se recalculeaza.