; &ev=PageView&noscript=1 />

Transalpina- Soseaua care te poarta spre cer!

Plecare din Timisoara!

3
 
Transport
Perioada 29.06 - 30.06.2018
Tarif
de la
 
5343
persoana/sejur

Ziua 1
Plecare la ora 06:00 din Timisoara din fata Casei Adam Muller-Guttenbrunn. Ne indreptam spre Sebes, unde vom intra pe cea mai spectaculoasa sosea din Romania.
In drumul nostru catre Transalpina vom face un mic popas la Simeria unde vom vizita Parcul Dendrologic, cel mai mare din Romania.

ARBORETUM - suprafata notabila de teren, destinata cresterii si expunerii efective a diferitelor tipuri de arbori, arbusti, liane si alte plante, valoroase din punct de vedere forestier si ornamental, care pot creste intr-o zona data, precum si intretinerii, etichetarii corecte si a studiului plantelor existente si nou introduse.

Arboretumul Simeria este cel mai mare parc dendrologic din România, cu peste 70 de hectare, fiind pe locul 3 în Europa și 11 în lume. Acesta cuprinde o colecție veche de plante exotice și native românești. Arboretumul a fost inițial un parc ce înconjura Castelul Gyulay sau Bela Fay.
Aflându-se la marginea orașului Simeria, pe lunca râului Mureș, acesta a fost construit la începutul secolului al XVIII-lea. Prima alee din parc a fost amenajată în anul 1763, pe ea plantându-se castani. Parcul se află în lunca Mureșului și a fost creat la începutul secolului XVIII prin amenajarea zăvoaielor naturale din împrejurimi. Arborii din parc sunt proveniți din Europa, America de Nord și Asia. În acest moment, în arboretum se află aproximativ 2165 de specii de plante și arbori. Parcul conține arboretumul, pe o suprafață de 67 de hectare, 3 hectare de pepiniere, iar pe 9 hectare se află Serele de la Simeria și pepiniera Dobra.
Plecam spre Sebes, de unde vom intra  pe  Transalpina.
Transalpina face legătura între regiunile istorice Oltenia și Transilvania și se află la peste 2.000 de metri altitudine, prin lanțul muntos Parâng, din Carpații Meridionali. Totodată, punctul cel mai înalt este Pasul Urdele, situat la altitudinea de 2.145 de metri. Denumirea Transalpina a fost, inițial, o potecă de munte, folosită de către păstorii din Mărginimea Sibiului pentru a traversa munții cu turmele de oi în Țara Românească.
Nu se știe exact cine a început construcția șoselei, însă există două variante plauzibile. Fie şoseaua a fost construită şi pietruită de germani în timpul Primului Război Mondial, din raţiuni militare, fie construcția Transalpina a fost începută de familiile de localnici din zonă, la începutul secolului al XIX-lea. Altfel, Transalpina a fost reconstruită dupa Primul Război Mondial în perioada 1934-1939 și dată în folosință în anul 1939. Cel care a inaugurat drumul a fost regele Carol al II-lea, împreună cu fiul său, Regele Mihai I. Aceștia au parcurs întregul traseu al drumului la bordul unei mașini de teren, la volan aflându-se chiar regele Carol al II-lea.
Drumul Transalpina (DN67C) este supranumit „Poteca Dracului” , „Drumul Regelui” ori „Drumul regal”. Ultimele două denumiri au fost adoptate de români după inaugurarea Regelui Carol al II-lea din anul 1939


Fiind un drum alpin, este închis pe perioada iernii fiindca portiunea Obarsia Lotrului - Ranca este inzapezita mai mult de 6 luni din an.
 
Spre seara vom poposi  Ranca, unde ne vom caza.

Staţiunea Rânca (altitudine 1650 m) situată pe versantul sudic al Munţior Parâng, dispune de un potenţial turistic şi sportiv deosebit, fiind considerată centrul drumeţiilor din Parâng : drumeţii montane, recreere, odihnă şi practicarea sporturilor de iarnă.

 
Ziua 2
Dupa micul dejun vom pleca spre Tg Jiu unde vom vizita la pas, Ansamblul Monumental “ Calea Eroilor” de la Targu-Jiu, omagiu adus eroilor căzuți în timpul Primului Război Mondial, proiectat și construit de Constantin Brâncuși. Cele patru componente sculpturale — Masa tăcerii, Aleea scaunelor, Poarta sărutului și Coloana fără sfârșit — sunt dispuse pe aceeași axă, orientată de la apus spre răsărit, cu o lungime de 1275 m.
 
Mai putem vizita si Casa Memoriala Ecaterina Teodoroiu, eroina a Romaniei Mari, Casa Memoriala Iosif Keber, pictor roman specializat in pictura bisericeasca si restaurarea lacaselor de cult.
Plecam mai departe spre Ulpia Traiana Sarmizegetusa, unde ne vom incarca cu istorie.

 

Stiati ca?
Descoperirile continua in situl cetatii Ulpia Traiana Sarmizegetusa chiar si acum – in anul 2011 a fost descoperita o locuinţă aparţinând unui demnitar roman din secolul al II-lea, aflată sub Templul lui Iupiter şi al Triadei din Capitoliu. Descoperirea apartine unei echipă de arheologi clujeni condusă de prof.univ.dr. Ioan Piso.  Pereţii locuinţei sunt acoperiţi de o frescă viu colorată care prezintă elemente vegetale. În secolul al III-lea, peste această locuinţă a fost construit templul zeilor palmyreni, pentru soldaţii romani care-şi aveau originea în oraşul sirian Palmyra?
-----------------------------------------------
95% din vechiul oraş roman aşteaptă încă să fie scos la lumină, spun arheologii români care lucrează pe şantierul de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana.
Seara ajungem la Timisoara.

Tarif 260 lei /persoana

Tariful include:

-1 noapte de cazare pensiune/hotel 3*

-masa mic dejun

-ghid turistic

-transport autocar conform cerintelor UE

Tariful nu include:

-Intrarile la obiectivele turistice din program: Parcul Dendrologic din Simeria si Ulpia Traiana Sarmizegetusa;

Nota:

Tariful este valabil pentru grup de 40 de persoane.În cazul în care vor fi mai puţini participanţi, tariful se recalculează.

Rezerva acum